Боб в гювеч

Необходими продукти:

  • 500 гр. бял боб
  • 1 глава лук
  • 2–3 скилидки чесън
  • 1-2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 2 домата
  • 5 с.л. олио
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. джоджен
  • сол
Боб

Приготвяне:

За приготвянето на боба ще ви е нужна малко предварителна подготовка. Измийте го и го накиснете в студена вода за поне 6 часа. След като вече е престоял във водата достатъчно време, тенджерата се слага на котлона, докато водата не заври. Когато това се случи водата се изхвърля, а бобът се измива добре и се прехвърля в гювеч.

Към него се прибавят и нарязаните зеленчуци, скилидките чесън се слагат цели. Доматите пък се пасират и също се прибавят към боба в гювеча. А накрая всичко се овкусява с червения пипер и джоджена.

Прибавете олиото и налейте вода догоре. Гювечът се похлупва и се мушка в студена фурна, като първия половин час се пече на 220 °C, а след това температурата се намаля до 180 °C. Печете до готовност. Като за финал се прибавя сол и вкусната манджа е готова.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *