Необходими продукти:
- боб – 2 ч.ч.
- моркови – 1 голям
- лук – 1 голяма глава
- чесън – 4 скилидки
- олио – 1/2 ч.ч.
- червен пипер – 2 ч.л.
- джоджен – 1 ч.л.
- сол – 1 ч.л.
- домати – 2 бр. по – меки
Начин на приготвяне:
Ароматната и питателна боб яхния е не само вкусно, но и невероятно здравословно първо блюдо. Бобът е богат на витамини, аминокиселини, фибри и микроелементи. Готвенето на яхния от боб изобщо не е трудно, но не забравяйте, че червеният и белият боб изискват предварително накисване, което означава, че трябва да се погрижите за това предварително.
Накисваме боба в студена вода за няколко часа /или от предната вечер/. Излейте водата, където се е киснал, налейте друга и го сложете на котлона да заври.
След като заври, изхвърлете тази вода и налейте нова, толкова че да покрие боба с един пръст и слагаме отново на котлона. Не слагайте сол!
Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб.
Добавете и скилидките чесън цели, джоджена, както и половината олио. Оставяме боба да ври на средна степен /4-5/ до сваряване.
След като бобът е почти готов, добавяме измитите, обелени и нарязани на ситно доматки /може да използвате и домати консерва – около 150-200 мл/. Слагаме и солта.
След като бобът е сварен му правим и запръжката. В тиган изсипваме останалото олио, след като загрее добавяме и останалата половина от нарязаните лук и морков.
Запържваме боб яхнията за около 5 минутки и добавяме 2 ч.л. червен пипер, като запържаме и него за 30-тина секунди. Получената запръжка добавяме при боба и оставяме да ври 1-2 минутки. Махаме от котлона и затваряме боб яхнията с капак.gotvach.bg