Болярски кюфтета

Необходими продукти:

За 1 кг осолена кайма ще ви трябват:

  • 2 г черен пипер
  • 2 г кимион
  • 100 г лук
  • 50 – 100 мл студена вода
  • 150 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Най-добре е да смелите месото сами или го изберете и помолете в месарница да ви го смелят. Така ще сте сигурни, че ще имате качествена кайма. За тази рецепта съотнешението е 60:40 свинска плешка и телешко месо.

Добавете към смляната кайма сол 22 г за кг месо и оставетех да зрее за 24 часа в хладилника. Не е проблем да го оставите дори и за 48, ако графика ви го налага. Ако купувате готова кайма, не солете. След това идва ред на овкусяването.

С 22 г сол кюфтетата стават доста солени. Но ако хапвате по-безсолно, намалете солта до 18 г.

Нарежете лука на ситно, Добавете го към каймата. Нарежете кашкавала на ситни кубчета. Поръсете кимиона и черния пипер върху каймата. 

Добавете водата. Ако има нужда след това прибавете още малко вода. Добавете кашкавала към каймата. Омесете сместа много добре за около 4 – 5 минути. На 1 кг месо се слагат  50 – 100 мл студена вода. 

Оформете кюфтетата с намазнени ръце. От тази доза излизат 10 броя кюфтета. Оставете ги за час – два в хладилника преди да ги изпечете. gotvenezanachinaeshti.com

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *