Необходими продукти:
За 1 кг осолена кайма ще ви трябват:
- 2 г черен пипер
- 2 г кимион
- 100 г лук
- 50 – 100 мл студена вода
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Най-добре е да смелите месото сами или го изберете и помолете в месарница да ви го смелят. Така ще сте сигурни, че ще имате качествена кайма. За тази рецепта съотнешението е 60:40 свинска плешка и телешко месо.
Добавете към смляната кайма сол 22 г за кг месо и оставетех да зрее за 24 часа в хладилника. Не е проблем да го оставите дори и за 48, ако графика ви го налага. Ако купувате готова кайма, не солете. След това идва ред на овкусяването.
С 22 г сол кюфтетата стават доста солени. Но ако хапвате по-безсолно, намалете солта до 18 г.
Нарежете лука на ситно, Добавете го към каймата. Нарежете кашкавала на ситни кубчета. Поръсете кимиона и черния пипер върху каймата.
Добавете водата. Ако има нужда след това прибавете още малко вода. Добавете кашкавала към каймата. Омесете сместа много добре за около 4 – 5 минути. На 1 кг месо се слагат 50 – 100 мл студена вода.
Оформете кюфтетата с намазнени ръце. От тази доза излизат 10 броя кюфтета. Оставете ги за час – два в хладилника преди да ги изпечете. gotvenezanachinaeshti.com