Борисов: Има вода в пещерите за Перник, няма ешерихия коли

Няма ешерихия коли във водата в Перник. Това показват окончателните резултати от пробите.

Има вода в пещерите за Перник, обяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. По думите му от 1952-3 г. не са сменяни водопроводните тръби. Предстои полагането на 80 км. тръби. Премиерът благодари на старозагорското „В и К“ дружество, чиито специалисти сега помагат в Перник. Той подчерта, че всички виновни ще понесат отговорност. Бойко Борисов припомни, че има кметове, които са отказали да участват в европейските проекти за подмяна на водните цикли.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изрази благодарност, че правителството е осигурило 1 млн.лева, с които са подменени водопроводните тръби от местността „Бешбунар“ и сега гравитачно градът получава безплатно вода.

„Всички 16 пункта, от които взимаме проби в Перник, включително двата, които даваха отклонения, отговарят на изискванията и няма ешерихия коли“, съобщи за БНТ д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

Все още периодично пред лекарските кабинети има пациенти с оплаквания като повръщане и температура.

„Сега е сезонът на вирусите и не можем да твърдим, че водата има отношение към тези оплаквания. Няма основания за безпокойство“, увери д-р Кунчев.

Вчера кризисният щаб в града взе решение да удължи бедственото положение с още 30 дни.

В същото време продължава работата по отстраняването на аварията в кв. „Проучване“. Тя трябваше да приключи късно снощи, но заради попадането на техниците на бетонна стена, ремонтът се удължава. Той трябва да приключи тази вечер. Започва цялостна подмяна на Вик и канализационната мрежа в града, съобщи кметът.

„Държавна фирма монтажи и Вик дружеството да започнат подмяна Вик и на канализационната ни мрежа, защото нито един от кварталите в Перник не е застрахован, че ситуацията, която възниква в кв. „Проучване“, няма да възникне във всяка една точна в община Перник“, коментира още Станислав Владимиров.

Междувременно се разбра, че ще бъде изместен извън територията на „Стомана Индъстри“ АД водопроводът, минаващ през имоти на завода.

Свършва резервът от питейна вода в Перник. Заради това и общината там поиска отпускането на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода, която да бъде доставена на детски градини, училища, болници, както и на хората в града. Вчера беше осигурена доставката на около 100 тона бутилирана вода.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *