НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- кори за баница – 270 г (12 бр. фини кори)
- масло – 120 г
- орехи – 100 г
- филирани бадеми – 3 – 4 с.л.
- мед – 1 с.л.
- захар – 1 – 2 с.л.
- ЗА КРЕМ
- прясно мляко – 700 мл.
- яйца – 2 бр.
- жълтък – 1 бр.
- захар – 125 г
- нишесте – 90 г царевично, натурално
- ванилия – 3 бр. прахчета (2 г всяко)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пригответе крем за бугацата, като загреете млякото на умерен огън. Разбийте яйцата и жълтъка със захарта, нишестето и ванилията. Ако яйцата ви са малки сложете и още един жълтък.
Сипете тази смес на тънка струйка към млякото и разбивайте с телена бъркалка около 10 минути или до сгъстяване на кремчето.
Разтопете маслото на слаб огън. С него намажете тава с диаметър 28 см.
Положете една кора, така че краищата и да излизат извън тавата. Намажете обилно с масло и върху нея сложете кръстосано втора кора, която също намажете с масло. Така полагайте до 6 кори.
В получената ваничка налейте крема и заравнете. Върху него подредете на същият принцип и другите 6 кори.
Накълцайте орехите, смесете със лъжица и половина захар и сложете върху последната 12-та кора на равномерен пласт.
Покрийте с излизащите от тавата крайчета, подвивайки ги навътре към центъра.
Най-отгоре също намажете с останалото ви масълце.
Печете бугацата на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути или докато се зачерви приятно.
Оставете сладката крем пита да изстине и намажете с мед. Отгоре поръсете с леко запечени на сух тиган филирани бадеми.
Бугацата с орехи и бадеми е готова.