Бугаца

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • кори за баница – 270 г (12 бр. фини кори)
  • масло – 120 г
  • орехи – 100 г
  • филирани бадеми – 3 – 4 с.л.
  • мед – 1 с.л.
  • захар – 1 – 2 с.л.
  • ЗА КРЕМ
  • прясно мляко – 700 мл.
  • яйца – 2 бр.
  • жълтък – 1 бр.
  • захар – 125 г
  • нишесте – 90 г царевично, натурално
  • ванилия – 3 бр. прахчета (2 г всяко)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пригответе крем за бугацата, като загреете млякото на умерен огън. Разбийте яйцата и жълтъка със захарта, нишестето и ванилията. Ако яйцата ви са малки сложете и още един жълтък.

Сипете тази смес на тънка струйка към млякото и разбивайте с телена бъркалка около 10 минути или до сгъстяване на кремчето.

Разтопете маслото на слаб огън. С него намажете тава с диаметър 28 см.

Положете една кора, така че краищата и да излизат извън тавата. Намажете обилно с масло и върху нея сложете кръстосано втора кора, която също намажете с масло. Така полагайте до 6 кори.

В получената ваничка налейте крема и заравнете. Върху него подредете на същият принцип и другите 6 кори.

Накълцайте орехите, смесете със лъжица и половина захар и сложете върху последната 12-та кора на равномерен пласт.

Покрийте с излизащите от тавата крайчета, подвивайки ги навътре към центъра.

Най-отгоре също намажете с останалото ви масълце.

Печете бугацата на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути или докато се зачерви приятно.

Оставете сладката крем пита да изстине и намажете с мед. Отгоре поръсете с леко запечени на сух тиган филирани бадеми.

Бугацата с орехи и бадеми е готова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *