Бурна сесия в ОбС – Сандански! Общинските съветници отказаха 600 хил. лв. заем за УВЕКС

Общински съвет – Сандански не даде разрешение за тегленето на 600 000 лв. заем от управителя на общинско дружество УВЕКС инж. Крум Аргиров, това стана на последната сесия на местния парламент. Заемът е предложен при лихва от 2.8 процента и трябваше да бъде използван, за да погаси общинското дружество задълженията си към Басейнова дирекция. За отпускането на заема гласуваха 13 съветници от общо 24-ма присъстващи на заседанието. Това бяха шестимата от ГЕРБ, тримата от НФСБ, двама от БСП и двама от ВМРО. Останалите гласуваха „против” и с „въздържал се” и така не бе достигнат нужният кворум за прокарване на решението, защото общият брой на съветниците е 29.

Атанас Стоянов

Все пак кметът Атанас Стоянов остана доволен, че по темата е имало ползотворен дебат. „Радостен съм, че стана такъв дебат, защото по улиците и сред населението се тиражират различни версии за бъдещето на общинското дружество, което е най-важното за гражданите, тъй като доставя вода за всички жители в община Сандански”, каза кметът.

При въпросния дебат съветникът Антон Цанев размаха хвърчащия лист с проектопредложението за отпускане на заем и попита защо три години, откакто е натрупана тази сума от неплатени такси, никой от екипа на управителя не е уведомил принципала, т.е. ОбС. „За сведение, тази сума е събирана от потребителите, каква е причината да не се погасяват задълженията към държавата, някой трябва да понесе отговорност за това нарушение. Вместо това ни се заявява, че към настоящия момент има натрупани лихви в размер на 100 000 лв! Аз съм против да се говори, че цената на питейната вода е ниска в община Сандански. Цената е реална, тъй като в Сандански водата се доставя по гравитачен път и няма допълнителни разходи. Абсурдно е общината да погасява задълженията на УВЕКС. Ние, съветниците, трябва да кажем истината, не може да заблуждаваме хората. Да се направи анализ тези пари къде са отишли. Настоявам кметът Стоянов и председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов да сезират компетентните органи, да влязат в общинското дружество и да излезе на светло къде са отишли тези пари. Ние от ОбС няма да правим проверка, затова се обръщам към Вас, кмете. Не може и не трябва да позволяваме да теглим заем за дружеството, на което гражданите и фирмите са платили за тази такса към държавата. Тя се начислава на потребителите с фактура”, каза в емоционално изявление Цанев.

Управителят на УВЕКС Кр. Аргиров отговори: „Цената на водата е на база заплата от 240 лв. през 2010 г., а именно 64 ст. за кубик, и 8 ст. за канал, 72 ст. за двете услуги без ДДС, или 0.86 лева за потребителите. А заплатата през 2020 г. е 610 лева. Сумата от приходи отива за фонд работна заплата. Бизнеспланът не е приет от 2016 г. и той е работен на база 2015 г .Управлението на водата е в ръцете на КЕВР и през тези години те отказват да разгледат бизнес плана поради това, че община Сандански не членува във ВиК асоциацията в Благоевградска област”, обясни Аргиров.

Цанев го репликира: „Не може да ме убедите, че на нас ни се прави компромис, отгоре на това ни се начислява лихва и никой не знае за какво са похарчени платените от потребителите отчисления за водата!”.

Яне Янев

„По време на управлението на ГЕРБ в община Сандански през 2016 г. гласувахме да влезем в асоциацията и след това с подписите на 10 съветници общината отмени това свое решение и напуснахме. Проблемът е, че не е разгледан и приет бизнес планът на дружеството, а защо не успяхте да въздействате на МРРБ, тогава кметът бе от ГЕРБ и защо чакахте 3 години да се стигне до тази ситуация? Влизането в асоциацията не решава проблема, а той е в това, че не е одобрен бизнес планът”, включи се в дискусията Ж. Иванов.

На сесията стана ясно, че само лихвата върху тези 600 000 лв. заем за 36месеца ще бъде в размер на 20 000 лева.

„Колеги съветници, колкото и да ни е болно, след 3 години няма да имаме общинско дружество. Въпросът си е чисто политически за мен. Аз и Живко Иванов бяхме инициатори за отмяна на решението за влизане във ВиК асоциацията. Няма как да принудим кмета Ат. Стоянов да увеличи цената на питейната вода и за мен пречката не е в това, че цената на водата не е увеличена и дружеството е в това тежко състояние. Сега се радваме, че в община Сандански ще се изгражда нова пречиствателна станция за отпадни води. Но утре ще съжаляваме за това, защото ще се начисляват нови такси за експлоатационни разходи. Два са вариантите – или създаваме нова асоциация с държавата, както предлага колегата Ж. Иванов, или увеличаваме данъците на населението за дофинансиране на общинското дружество, както го направихме за болницата с 360 000 лева за изхранване на болните и с 300 000 лева за дружество „Стройкомтранс“. Дори и да се върви в посока към ликвидация на дружеството, задълженията остават за сметка на община Сандански”, каза Явор Аргиров.

След него Яне Янев изригна: С това искане за теглене на заем за покриване на задълженията към държавата ви заявявам, че по този начин дружеството е с последна крачка към фалита. И ако се върви към замазване на проблема, а не към отстраняването със скалпел, утре ще бъде късно. За мен изглежда така – не ме гледайте какво съм правил, а дайте да тегля заем. Няма как принципалът – Общинският съвет, да бръкне и да даде тези пари. Известно, е че в момента одиторите са в УВЕКС и ще стане известно какво е състоянието там. Ние нямаме никаква яснота дали няма други дългове към институции и фирми, а това е дълг към държавата. Аз дори не знам в какво състояние са машините и автопаркът в УВЕКС. За мен дебатът не е политически, а става въпрос за конкретни цифри и задължения. Ако разрешим да теглим заем, ще се увеличи агонията в дружеството и стъпката е към ликвидация”.

В крайна сметка председателят Николай Шаламандов прекрати дебатите за УВЕКС на заседанието вчера и бе отказано на управителя Кр. Аргиров да изтегли 600 000 лева заем.

Яне Янев апелира кмета Ат. Стоянов да проведе лична среща с министъра на МРРБ и с представители на КЕВР, за да търси лостове за увеличаване цената на питейната вода, която е поносима от 1.10 лева на база минимална работна заплата от 610 лева. 

Живко Иванов

ВАНЯ МАНЧЕВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *