Българите влизат в Испания вече и с цифров сертификат или документ за ваксинация

От днес българските граждани ще бъдат допускани при влизане в Испания, ако представят един от следните документи – за ваксинация, за отрицателен PCR или бърз тест антигенен тест, документ за преболедуване на COVID-19 или Цифров сертификат на ЕС.

По информация на посолството ни в Мадрид, новите изисквания са в сила за всички граждани над 6-годишна възраст, които влизат на територията на Испания от рискови страни, включително от България.

Документът за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 е необходимо да удостоверява, че са изминали 14 дни от поставянето на последната доза. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози ваксини срещу COVID-19 на производители, официално признати от ЕС.

PCR тестът е необходимо да бъде направен до 48 часа преди влизане с страната, а документът за преболедуване на COVID-19 трябва да е издаден от медицинско заведение и да е с валидност от 11-ия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 е нужно да удостоверява едно от четирите посочени изисквания – преболедуване на коронавирус, извършена ваксинация, PCR тест или бърз антигенен тест.

Документите може да се представят на испанските власти освен на испански или английски език, също и на френски или немски. Ако не са издадени на някой от четирите езика, следва да бъде представен превод на испански език, направен от официален орган (заклет преводач).

Продължава извършването на санитарен контрол на всички пътници, влизащи в Испания от чужбина – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние. Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания на следния линк: https://spth.gob.es/ и получаването на QR код след попълването му.

Децата на възраст под 6 години не е необходимо да представят диагностични тестове, за да влязат в Испания. Въпреки това за тях също следва да се попълва Формуляра за санитарен контрол.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се свържат с:

– Посолството на Република България в Мадрид на тел: +34 91 345 5761 и на дежурен телефон в извънработно време: +34 678 013 846.

– Генералното консулство на Република България във Валенсия на следния телефонен номер: +34 963 690 921, както и на телефона за спешни случаи: +34 630 168 018.

– Генералното консулство на Република България в Барселона на 24 часов тел.: +34 619-217-097

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *