България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Лимонадения Джо

    Сега Зайо Байо и Пендерасовски ще обърнат палачинката и пак ще почне плюване по БГ, а аз ще си го преместя…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *