Васильовден и каква трябва да е празничната трапеза

1 януари е първият ден от новата година. По традиция обаче отбелязваме и Васильовден. Този празник е известен под наименованието Сурваки или Сурва. Малките деца сурвакат за здраве по-възрастните членове от семейството и събират лакомства и парички.

На 1 януари Православната църква отбелязва паметта на Св. Василий Велики. В църковните храмове се отслужват празнични литургии за здраве. На този ден именници са всички, носещи имената Васил, Веселин, Веселина, Василка, Васо, Весо и други. На този ден е много важно трапезата да бъде блажна. Задължително се приготвят ястия, в които има месо. Някои домакини предпочитат да заложат на свинско месо, докато други колят петел, пуйка или друго животно.

Според обичаите на този празник се меси питка с паричка, а баницата е пълна с късмети. На масата се поднасят още мед, орехи, жито, ошав. Преди да седне семейството на трапезата, тя трябва да се прекади с тамян, за да могат да се прогонят злите духове. Първият залък от баницата ергените и момите трябвало да сложат под възглавницата си. Който им се присъни през нощта, той ще се превърне в техен съпруг или съпруга. Считало се, че на този ден можело да се правят най-точните предсказания!

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *