Топ теми

Веган тарт със сладки картофи

Ако спазвате веганска диета или пък просто искате да хапнете здравословен десерт, ви представяне този тарт със сладки картофи.

Необходими продукти за веганския тарт:

за основата

2 препълнени чаши (260 г) бланширани нарязани бадеми

3 супени лъжици (18 г) неподсладено какао на прах

1/4 чаена лъжичка фина сол

4 супени лъжици (80 г) чист кленов сироп

за пълнежа

1 чаша (240 г) варени/намачкани сладки картофи

(400 г) полусладък веган шоколадов чипс

3/4 чаша (180 г) неподсладено бадемово мляко (или соево или кашу)

1 чаена лъжичка (5 г) екстракт от ванилия

1 чаена лъжичка смляно еспресо на прах

1/8 чаена лъжичка фина морска сол

Начин на приготвяне:

Постелете кръгла тава за тарт с хартия за печене на дъното и оставете настрана.

В кухненски робот добавете бадемите, какаото на прах, солта, сиропа и пасирайте, докато се образуват бучки. Това ще доведе до орехова груба текстура за кората. Ако предпочитате по-фино смляно, първо преработете сухите съставки на брашно и след това сипете сиропа.

Вземете малка купа с вода и потопете върховете на пръстите си в нея и натиснете тази смес във формата за тарта, като се уверите, че е плоска и равна по дъното, и натиснете към краищата. Много е лепкава и водата помага изключително много. Поставете парче пергаментова хартия отгоре и го натиснете силно надолу, така че да е компактно.

Избършете кухненския робот, като се уверите, че сте отстранили всички останали парчета ядки.

За пълнежа сварете картофите си в микровълнова фурна или ги изпечете. Не съветваме да ги варите, тъй като това ще добави твърде много влага към картофите и ще повлияе на резултата от тарта. Оставете да изстинат за няколко минути и след това намачкайте картофите и отмерете точно една пакетирана чаша (240 г). Добавете картофите в кухненски робот.

Добавете парченцата шоколад в купа и ги залейте с млякото. Разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. Отстранете шоколада, като разбърквате, докато се разтопи напълно. Добавете това към кухненския робот.

Прибавете ванилията, еспресото и солта в кухненския робот. Обработете за 1-2 минути, докато стане 100% гладка и кремообразна.

Изсипете тази шоколадова смес върху кората и загладете с гърба на лъжица, за да създадете плосък връх. Разклатете внимателно формата за тарта, за да я изравните.

Поставете тартата в хладилника, за да се стегне напълно. 2-4 часа поне. Можете дори да го оставите за една нощ и ще бъде идеален за нарязване веднага след изваждане от хладилника.

Нарежете и сервирайте с малини, шоколад или какао на прах!

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *