Вижте кой ще получава детски надбавки

„Родителите от заможни семейства, които не искат да получават детски добавки, няма да получават задължително, просто няма да подават заявление.“. Това заяви социалният министър Деница Сачева във Велико Търново, като от думите й стана ясно, че за да получат детски семействата ще трябва да подават изрична молба за това, съобщава Монитор.

В същото време родителите, които пък искат да получават детски, а отпадаха заради надвишаване на дохода с 1-5-10 лв. в момента за тях ще бъде намерено далеч по-справедливо решение. Получаването на добавките ще се случва със заявление. И досега родителите подаваха молба – декларация в Агенцията за социално подпомагане,но до сега се вземаше предвид и подоходния критерии, който от 2021 г. отпада. Досега те се изплащаха в пълен размер, ако доходът на член от семейството е до 410 лв. При доход от 400 лв. до 510 лв. се изплащаха 80 процента от размера на помощта.

Размерът на надбавките за семейства с едно дете – 40 лв., за семейства с две деца – 90 лв., за семейства с три деца – 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца.

Сачева, коментира още, че министерството не раздава пари, а дава права на всички родители да бъдат подкрепени от държавата.

Размерите на помощите за деца се определят със Закона за държавния бюджет на страната за съответната година и се финансират изцяло от държавния бюджет.

От 250 на 300 лева се увеличава помощта за първолаци и осмокласници догодина, каза още министърът на труда и социалната политика. Като и тази помощ ще се отпуска без значение от доходите на родителите през следващата година. „Помощта за 8 клас я въведохме тази година заради коронакризата и заради това, че доста деца, които успяхме да върнем в клас,за съжаление COVID кризата повлия на тези резултати и трябваше да има допълнителни стимули, за да можем да предотвратим отпадането на ученици след 7 клас“, обясни Сачева.

15 милиарда лв. е бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2021 г. В него се предвижда 300 лв. минимална пенсия, 1440лв. да е тавана на максималната пенсия, в това число влиза и 5 % увеличение по швейцарското правило от юли и 50-те лв.,които ще се дават до края на март. „Средствата, които обявихме, че ще дадем в размер на 120 лв. еднократно на тези, чиято пенсия е от 300.01 лв. до 369 лв. са предвидени в социалните разходи, каза Сачева.

Бюджетът за социални разходи е около 2 милиарда лв., като увеличението спрямо м.г. е с 653 млн. лв., разясни още социалният министър.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *