
Коледните пости, наричани още Рождественски пост, започнаха на 15 ноември и продължават 40 дни, т.е. последният ден от Коледните пести е Бъдни вечер. През първата седмица от Рождественския пост е позволено консумирането само на храни с растителен произход, същото важи и за последните три дни преди Коледа. През останалото време може да се хапва риба, както и други морски продукти. Supichka.com събира на едно място всички рецепти подходящи за Коледните пости, за да направи избора ви на рецепта по-лесен. Рецепти за постни салати, подходящи за Коледните пости Картофена салата |

Картофената салата влиза на първо място в списъка с постни салати, тъй като освен че е подходяща за периода на постите, е и много засищаща, което я превръща и в подходяща идея за основно ястие. За да бъде по-вкусна, приготвената по време на пости картофена салата може да бъде направена с праз, който придава характерния си вкус и аромат.
Първата стъпка от рецептата за класическа салата е сваряването на картофите. Измивате добре картофите и без да ги белите, ги слагате в тенджера и наливате вода. Водата трябва да покрива картофите. Слагате картофите на котлона и ги варите, докато може да забиете вилица в тях. След като картофите са сварени и леко поизстинали, ги обелвате и нарязвате на едри парчета.
Нарязвате лука/праза на ситно, нарязвате и магданоза и ги добавяте към картофите. Добавяте сол, зехтин и лимонов сок и разбърквате добре. Може да замените лимоновия сок с обикновен или балсамов оцет.

Първата стъпка от рецептата за бобена салата е изборът на боб. Най-добре е да изберете по-едър боб, защото той остава по-стегнат при варене. Разбира се, може да ползвате и дребен бял боб, или боб от вашия любим сорт. Както при всички ястия с боб, така и при бобената салата е необходимо бобът да бъде подготвен предварително. Залейте боба с вода и го оставете да се накисне за една нощ. На следващата сутрин го прецедете, добавете вода и го сложете да заври без сол. След като заври, изсипете водата и налейте нова, сложете боба отново на котлона и го оставате да ври, докато омекне. Времето за увиране на боба е различно и зависи от сорта на боба. Важно е да следите бобът да не се развари, както при боб яхния например. Бобът за бобена салата трябва да остане стегнат, за да не се разкашка в салатата.
Прецеждате боба и го оставяте настрана. Нарязвате лука на ситно и го добавяте към отцедения боб. Може да ползвате всякакъв вид лук, а през зимните месеци може да замените лука с праз. Червеният лук е най-подходящ, тъй като е много сочен и не толкова лют, а с малко по-мек вкус. Нарязвате магданоза на ситно и също го добавяте към боба. Добавяте олиото, оцета, 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Бобената салата е готова за сервиране, но най-добре е да оставите салатата да престои 10-15 минути преди консумация, за да бъде добре овкусена.
Салата от моркови, целина и червено цвекло |

Често постите се превръщат в еднообразен режим на хранене, от който отсъстват витамините. Салатата, приготвена от настъргани моркови, целина и червено цвекло, е много подходяща за периода, тъй като е истинска бомба с витамини и влива свежи сили в организма.
Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчуците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.
Салата от червено цвекло с ядки |

Рецептата за салата от червено цвекло с ядки също разнообразява и допълва менюто за периода на Коледните пости. Вкусна и полезна, тя е още една идея за използване на червеното цвекло в кухнята.
Първата стъпка от рецептата за салата от червено цвекло и орехи е подготвянето на червеното цвекло. Червеното цвекло можете да сварите или да изпечете във фолио във фурната. Първият вариант е по-лесен. Варенето отнема доста време, поне 40-50 минути, като необходимото време зависи от големината на главата червено цвекло и от сорта му (има сорт червено цвекло, който е салатен – много по-сочен и се сварява много по-бързо). Цвеклото е готово, когато можете спокойно да забиете вилица в него.
Свареното цвекло нарежете на малки кубчета. Добавяте нарязаните орехови ядки, чесън и слънчогледовите семки, сол, балсамико, зехтин и разбърквате. Разбира се, вместо балсамико можете да ползвате оцет или лимон, а вместо зехтин – олио, но салатата от червено цвекло няма да стане така ароматна.
Салата от земна ябълка |

Земната ябълка е позабравен зеленчук, но типичен за България зеленчук. Заради многото си здравословни ползи и свежия си вкус обаче в последните години той се завръща на трапезата на българина. Зимата, когато свежите зеленчуци са малко, салата от земна ябълка е не само вкусна, но и много полезна за пълноценното хранене.
Първата стъпка от рецептата за салата със земна ябълка е подготовката на зеленчуците. Първо измийте добре корените земна ябълка, след което ги обелете. Измийте моркова и също го почистете, след което ги настържете.
Изцедете сока на лимона и го изсипете при зеленчуците. Разбъркайте добре, за да стигне лимонът навсякъде. Това е важно за външния вид на салатата, защото лимоновият сок не позволява на настърганите ябълка, морков и земна ябълка да потъмнеят. Посолете с 1/2 чаена лъжа сол и добавете зехтин или олио, след което разбъркайте. Преди сервиране поръсете салатата със земна ябълка със ситно нарязания копър и слънчогледовите семки.
Салата от кисело зеле |
Не само че е традиционна, не само че е лесна за приготвяне, салатата от кисело зеле е и полезна. Незаменимите хранителни качества на киселото зеле вече са признати и доказани, а салатата от кисело зеле е най-лесният начин, да сложим кисело зеле на трапезата. Рецепти за постни супи, подходящи за Коледните пости Боб чорба |
Боб чорбата е една от най-популярните и най-обичаните рецепти за супи и чорби в България. Това класическо българско ястие може спокойно да бъде приготвено и през периода на Рождественския пост. Леща чорба |
Постите са дълги и това дава възможност да включим всички бобови в менюто. Супа леща е също толкова обичана като боб чорбата и също като нея намира своето място сред рецептите, подходящи за Коледните пости. Гъбена супа |

Още един сгряващ вариант за постна супа е гъбената супа. Много лесна за приготвяне, с минимум продукти, гъбената супа може да сложи начало на всяко вкусно постно меню.
Първата стъпка от рецептата за гъбена супа е подготовката на гъбите. Измийте, почистете и нарежете моркова, лука и целината на дребно, след което изсипете нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато.
Почиствате, измивате, нарязвате гъбите на ивици и ги добавяте към задушените зеленчуци. Задушавате и гъбите при непрекъснато бъркане за около 5 минути, след което добавяте сол (около една чаена лъжица) и 1,5 литър вода. Гъбената супа ври около 15-ина минути.
Измития ориз добавяте към гъбената супа и варите до пълното му сваряване. Най-добре е да пробвате зрънцата ориз – оризът трябва да е напълно омекнал, защото в противен случай вашата гъбена супа ще хрупа.
Преди сервиране към супата добавяте и ситно нарязания магданоз, а по желание и черен пипер.
Постна зеленчукова супа |

В постната зеленчукова супа слагаме, общо взето, всички налични през зимния сезон зеленчуци, за да получим вкусна и лека супичка. Идеална за бърза вечеря и бързо сгряване през студените дни.
Рецептата е много бърза и лесна, подходяща за всеки новак в кухнята, а същевременно и много питателна!
Първата стъпка от рецептата за пъстра зеленчукова супа е подготовката на зеленчуците. Измийте добре зеленчуците и ги почистете. Нарежете ги на малки кубчета с приблизително еднакъв размер. В голяма тенджера сипете около два литра вода, а когато водата заври добавете сол (около 1/2 чаена лъжичка би трябвало да е достатъчно) и 2-3 супени лъжици олио, след което добавете нарязаните моркови, целина и пащърнак. След 10-ина минути добавяте картофите и нарязаната чушка (в Североизточна България „чушка” да се чете „пиперка”, за да не подлютите супичката с някоя люта чушка).
След още 10-ина минути добавяте и нарязания на ситно домат, а след като зеленчуковата супа е почти готова, добавяте и начупеното на дребно фиде и варите до неговото пълно сваряване, т.е. още 7-8 минути. След като свалите тенджерата със зеленчукова супа от котлона, добавете и ситно нарязания магданоз.
Рецепти за постни основни ястия, подходящи за Коледните пости Боб на фурна |

Още един вариант за приготвяне на постен боб. Приготвен по рецептата, бобът на фурна е изключително вкусна алтернатива на боб яхния и още една идея за приготвяне на боб.
Първо трябва да подготвите боба. Подготовката на боба за рецептата за боб на фурна е като подготовката на боба за всяка рецепта. Измивате добре боба със студена вода. Накисвате го за няколко часа, след като заври, изливате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Ако сложите сол, то бобът няма да може да се свари. Варите бобът в пропорция (приблизително) 1:3, т.е. една чаена чаша боб в три чаени чаши вода. Разбира се, тази пропорция е много относителна, защото на пазара има ако не стотици, то десетки видове боб. Най-сигурно е да следвате инструкциите на пакета и да проверявате от време на време дали зрънцата са поомекнали.
Нарязвате лука, чушката и моркова на много ситно и ги добавяте към врящия боб, като го оставяте да ври на слаб огън.
След като бобът се е посварил, добавяте сол на вкус, около 1/2 чаена лъжица е достатъчно. Добавяте 3-4 супени лъжици олио, джоджена, червения пипер и настъргания домат/доматеното пюре, като разбърквате добре.
Последната стъпка е и най-важната за тази рецепта – стъпката, която прави боба на фурна различен. Изсипвате боба в тавичка, като е добре бобената смес да е на дебел пласт, за да стане по-вкусна. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато водата напълно изври и докато придобие коричка.
Леща яхния |
И лещата, подобно на боба, присъства в списъка с рецепти за Коледните пости в няколко варианта. И лещата, подобно на боба, съдържа много ценни хранителни вещества, които я правят особено полезна за периоди, в които променяме хранителния си режим и се нуждаем от по-пълноценна храна. Грах яхния |
Грахът е често пренебрегван на българската трапеза. Постната яхния от грах е още едно предложение, което да направи набора от постни яхнии от бобови по-богат и дава възможност за внасяне на разнообразие в менюто. Праз с ориз |

В българската национална кухня празът е един от символите на зимната кухня. Дори и най-простото ястие, приготвено с праз, има по-плътен вкус. С пълна сила това важи за рецептата на праз с ориз. Лесно, бързо, много простичко за приготвяне и изключително вкусно ястие.
Първата стъпка от рецептата за праз с ориз е подготовката на праза. Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещеното олио и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз, като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути.
Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат/доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате.
Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Празът с ориз е готов, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите как стоят нещата, дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно, добавете още 1/2 чаена чаша вода.
Гъби с ориз |

Гъбите са един от продуктите, които помагат за разнообразяването на всеки режим на хранене без месо. Много ароматно, а също и доста засищащо ястие, гъбите с ориз е бързо и много лесно за приготвяне постно основно ястие, с което може да се справи всеки, дори и начинаещ готвач.
Първата стъпка от рецептата за гъби с ориз е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате моркова, почиствате и лука и ги нарязвате на дребни парченца, след което ги изсипвате в сгорещено олио (около 3-4 супени лъжици) в тенджера и разбърквате. След 4-5 минути към задушените зеленчуци добавяте и измитите и нарязани на едри парчета гъби (средно големите гъби разрежете на 4). Разбърквайте непрекъснато в продължение на 2-3 минути.
След това към задушените гъби и зеленчуци добавете и измития ориз. Разбърквайте непрекъснато в продължение на още 3-4 минути. Ако ползвате кафяв ориз, който е не само по-полезен, а и много по-ароматен, е добре да накиснете ориза предварително за около час-два. След като го подготвите по този начин, той ще уври много по-бързо. Белият ориз не се нуждае от предварителна обработка, нужно е само да го измиете и отцедите, преди да го добавите към зеленчуците.
Получената смес изсипвате в тава, добавяте около една чаена лъжица сол (и черен пипер по желание) и три чаени чаши вода. Печете гъбите с ориз в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато оризът попие напълно водата.
Пълнени чушки с ориз |
Различни са вариантите на рецепти за постни пълнени чушки. Рецептата за пълнени чушки с ориз обаче изненадва с невероятно вкусния резултат, получен от невероятно простите съставки. Постните пълнени чушки с ориз са едно основно постно ястие, за което може да разчитате, ако искате да поканите гости на постна вечеря. Пълнени чушки с боб |
Рецептата за пълнени чушки с боб е още един типичен представител на българската национална кухня. Съчетанието на вкусовете на боб и суши чушки е неочаквано сполучливо и заслужава внимание в постното меню. Булгур с домати |

Булгурът е често забравян и недооценяван в последните години. Големият плюс за булгура е, че е много достъпен и се приготвя много по-бързо от ориза. Рецептата за домати с булгур е една икономична рецепта, с малко продукти за леко постно ястие, което ще приготвите за отрицателно време. Ароматът на добавения джоджен превръща приготвеното с малко и обикновени съставки интересно и вкусно основно.
Рецептата е подходяща и за периода на постите, както и за трапезата на Бъдни вечер, когато се сервират постни ястия. Като прибавим към тези безспорни плюсове на рецпетата за булгур с домати и факта, че се приготвя изключително бързо и лесно, тя се превръща в задължителна част от менюто на всяка домакиня.
Първата стъпка от рецептата за булгур с домати е изборът и подготовката на булгура. Най-добре е да ползвате турски булгур – освен че е по-вкусен, той е и по-стегнат и след като се приготви, не става на каша, а отделните зрънца не са така слепени.
Измивате една чаена чаша булгур и го заливате с вода за около един час. Така булгурът ще се свари много бързо лесно. Ако обаче нямате време, може и да не накисвате булгура.
В дълбок тиган или тенджера сгорещявате 1/2 кафена чаша олио и изсипвате в нея ситно нарязаните глави лук. Бъркате, докато лукът омекне, след което към него добавяте булгура и отново разбърквате. Ако предварително сте накиснали булгура, добавете чаена чаша вода, ако не, ще трябва да добавите 2 чаени чаши, като обаче е добре да проверите и инструкциите за варене на пакета, тъй като на пазара има различни марки, които изискват и различно време за приготвяне. Добавете и 1/2 чаена лъжица сол и оставете булгура да ври на слаб огън.
След 15-ина минути, когато булгурът е почти сварен, добавете ситно нарязания/стрития джоджен и ситно нарязаните домати. Разбъркайте отново и варете до пълно сваряване на булгура и извиране на водата.
Кисело зеле с ориз |
Рецептата за кисело зеле с ориз е поредното доказателство, че не е необходимо едно ястие да се приготвя с много и сложно съставки, за да бъде то вкусно. Много икономично и много лесно за приготвяне ястие, киселото зеле с ориз влиза в графа „задължителни за зимата”. Картофи на фурна с подправки |
Рецептата за картофи на фурна с подправки е рецепта, за която няма сезон, винаги са актуални. Много лесно и много бързо за приготвяне ястие, картофите на фурна с подправки ще спасят всяка закъсняла домакиня и ще допълнят списъка й с постни рецепти. Постно зеле в гювеч |
Има ястия, които се приготвят лесно. Има ястия, които се приготвят много лесно. Но най-най-най-лесното от всички ястия е постното зеле в гювеч. Просто слагаш всички съставки в гювеча и го забравяш за няколко часа във фурната. И получаваш още едно основно ястие за списъка с рецепти за Рождественския пост. Постни лозови сарми |
Когато вкъщи има сармички, то вкъщи има малък празник. Почти няма българска къща, чиито обитатели да не обичат сарми. Пригответе постни лозови сарми и по време за Коледните пости, за да превърнете деня в празник. Постни зелеви сарми |
В периода на Коледните пости зелето вече е станало и се приготвят първите ястия с кисело зеле. И тъй като в зимната кухня зелевите сарми са си класика, може да приготвите постен вариант, който не отстъпва по нищо на оригинала с месо. Голи постни лозови сарми |
Рецептата за голи постни лозови сарми е насочена към домакините, които нямат много време за прекарване в кухнята, или пък за тези, които обичат лозови сарми, но не обичат да ги навиват. Бързо и лесно за приготвяне ястие, рецептата за голи лозови сарми прави менюто по-интересно.
Вкусът на голите лозови сарми не се различава от вкуса на класическите постни лозови сарми, но се приготвят много по-бързо и много по-лесно. Малките завити лозови сарми са много симпатични, но когато нямате време, а ви се хапват лозови сарми, рецептата за голи лозови сарми е чудесна и практична идея.
Първата стъпка от рецептата за голи лозови сарми е подготовката на продуктите. Измивате лозовите листа, ако са пресни, и ги нарязвате на ивици. Почиствате лука и го нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Може да приготвите голите лозови сарми и със стерилизирани лозови листа от буркан.

В дълбок тиган или тенджера загрявате олиото и в него изсипвате нарязания на ситно лук и разбърквате добре. След около 1-2 минути, когато лукът е поомекнал, добавяте ориза и разбърквате, докато оризът стане стъклен. Добавяте червения пипер, 1/2 чаена лъжица сол, нарязаните на ивици лозови листа, 2,5 чаени чаши вода и оставяте мързеливите лозови сарми на слаб огън на котлона, докато водата изври и оризът се свари.
Когато ястието е готово, добавяте нарязания на ситно копър и разбърквате. Може да добавите и сока на 1/2 лимон, ако обичате лозовите сарми да са с по-кисел вкус.
Тестени ястия, подходящи за Коледните пости Баница с праз |

Баницата с праз, подобно на всяка баница, има доста приложения в менюто. Може да бъде сервирана като закуска, но баницата с праз може да бъде и самостоятелно основно ястие, баница с праз може да си вземе човек и за из път. Рецептата за постна баница с праз е извадена от книгите с българска национална кухня и е напълно в съответствие с вкусовите навици.
Първата стъпка от рецептата за баница с праз е приготвянето на плънката. Почистете праза и го нарежете на колелца. Използвайте както бялата, така и зелената част на праза. Нарязания праз изсипете в тенджера заедно с 1/2 кафена чаша олио и 1/2 кафена чаша вода. Добавете и една равна чаена лъжица сол и задушете до пълното омекване на праза, като разбърквате от време на време, за да не загори. След като празът омекне, добавяте червения пипер и чубрицата, разбърквате добре и оставяте сместа да изстине.
Междувременно подготвяте корите и тавата за баницата. Намазвате дъното и стените на подготвената тава с олио. След като плънката е изстинала, намазвате една кора леко с олио и в единия тесен край на кората с помощта на лъжица слагате от плънката, след което навивате на руло, което слагате в тавата. По същия начин продължавате, докато свършат корите и плънката.
Лучник |
Къде се крие тайната на лучника? Защо почти всички толкова обичаме лучник? Вероятно в ароматната му плънка. Чубрицата и червеният пипер придават български аромат на лучника и заедно с голямото количество лук го превръщат в едно от най-желаните ястия за постната трапеза. Содена питка |
Най-лесният за приготвяне домашен хляб – това е содената питка. А когато вкъщи има прясно изпечен хляб, дори и само бурканче лютеница е достатъчно, за да сме готови с вечерята. Бърз и лесен домашен хляб |

Пухкав хляб, който приготвяте сами! И то доста лесно! Зарадвайте близките и изненадайте гостите си с домашно приготвен хляб, който е напълно в синхрон с изискванията на поста.
Първата стъпка от рецептата за бърз и лесен хляб е подготовката на маята. В топлата вода добавяте маята и разбърквате, докато се разтвори, добавяте захарта, солта, олиото и отново разбърквате. Междувременно сложете фурната да се загрее на 50 градуса.
Малко по малко към водата с маята добавяте брашното и бъркате, най-добре с дървена лъжица. Когато сместа стане много гъста, напръсквате готварския плот с брашно, изсипвате сместа на плота и започвате да месите с ръце. Ако месите за първи път, не се притеснявайте, че тестото първоначално не е гладко и залепва по ръцете ви. Продължавайте да месите смело и след около 5 минути месене ще получите хубаво гладко тесто.
След като тестото е добре омесено, намажете тавата, в която ще печете хляба, с мазнина, сложете тестото, намажете го и него с мазнина и сложете тавата в предварително загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си, което в топлата фурна става бързо, за около 40-50 минути.
След като тестото за бързия и лесен хляб е удвоило обема си, увеличете фурната на 220 градуса, без да вадите тавата от фурната, и изпечете хляба за около 30-35 минути, докато придобие апетитна коричка. Ако по време на печенето ви се стопи, че хлябът започва да се препича отгоре, а не е изпечен, сложете върху него лист алуминиево фолио. Готовия хляб извадете от фурната и напръскайте с вода. Постни десерти, подходящи за Коледните пости Печени пълнени ябълки |

Ябълките са от малкото плодове, които традиционно присъстват във всяка българска къща. Печените пълнени ябълки са една вкусна и лесна идея за класически български десерт, който може да приготвите за нула време и който се вписва в менюто за Рождественския пост.
Първата стъпка от рецептата за печени пълнени ябълки е подготовката на плънката за ябълките. Нарязвате плодовете и ядките на дребно. Добавяте меда, канелата, ром и разбърквате добре.
Измивате добре ябълките, издълбавате ги и ги почиствате от семките. Това може да направите с лъжица или с нож. Пълните всяка ябълка с подготвената смес от ядките и сушените плодове. Последната стъпка от рецептата за печени пълнени ябълки е печенето.
Печете пълнените ябълки в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути, като следите ябълките да останат сочни и да не изсъхнат.
Печените ябълки може да сервирате с топка сметанов сладолед като компания на следобедното кафе.

Тиквата е другият плод, който намира място на българската зимна трапеза. Пълнената печена тиква с ядки и сушени плодове е един по-специален начин за представяне на познатия десерт печена тиква. Много по-ефектен и доста по-вкусен вариант, пълнената печена тиква с ядки и сушени плодове може да бъде част от всяка постна вечеря и да допълни списъка с постни десерт.
Първата стъпка от рецептата за печена пълнена тиква е подготовката на тиквата. Най-добре е да ползвате тиква сорт „Цигулка”, защото тиквите от този сорт са много по-вкусни, по-плътни и по-сладки. За пълнене на тиквата ползвайте долната тумбеста част. Отстранете добре семките от тиквата. Използвайте по-малка тиква, защото в противен случай няма сместа от ядки няма да е достатъчна, за да се напълни.
Нарежете всички сушени плодове на едри парчета. По същия начин нарежете и ядките. Смесете ги в купа заедно с меда, канелата и рома. Ако постите, заменете рома с есенция ром, като добавите и 1/2 кафена чаша вода. Разбърквайте добре сместа, след което напълнете почистената от семките тиква. Тиквата трябва да е пълна догоре със сместа.
Сложете пълната тиква в тава, а отворът покрийте плътно с алуминиево фолио. Печете пълнената тиква в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на два часа, след което махнете фолиото и запечете тиквата за още 30 минути.
При печене тиквата най-вероятно ще се сцепи и сокът й ще изтече в тавата. При сервиране добавете към всяко парче печена тиква по малко от този сос. Баница с ябълки |
Или българския вариант на щрудел. Баницата с ябълки е сочна и много вкусна. Тя може да намери място на трапезата както сутрин за закуска, така и като десерт. Лесна за изпълнение и много достъпна рецепта за постен сладкиш. Баница с ябълки и локум |
Класическата баница с ябълки е обогатена. А комбинацията на ябълки, локум и орехи е повече от сполучлива. Още по-богата като вкус, баницата с ябълки и локум е още едно, малко по-различно предложение за постен сладкиш. Тиквеник |
Тиквеникът е царят на зимата. Всяка домакиня има свой вариант за рецепта за тиквеник. Както и да се приготвя тиквеникът обаче, той е един изключително вкусен и много добре познат десерт. Постни сладки с овесени ядки и конфитюр |

За да забъркаш тези сладки, са ти нужни точно 5 минути. Рецептата дава поле за импровизации, както и една идея за какво да използваме домашния конфитюр, защото могат да се приготвят с всеки един конфитюр, който имате у дома. Подходящи за кафето или чая, както и за всеки момент, в който ви се хапва нещо сладко, тези лесни постни сладки са интересна идея за периода на Коледните пости.