Внимание, опасно масло наводни пазара! Ето марките ментета

При 5 марки масло проверка на „Активни потребители“ установява нерегламенирано и/или незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин.

Това са следните търговски продукти: Miltex (1), Butter на Милтекс КК (4), Чепеларе на Хранинвест (6), Роса (8) и Хранинвест (9). Консумирането на изброените търговски марки може да се отрази негативно на здравето на хората и затова ние препоръчваме те да бъдат избягвани.

От изследваните 10 търговски марки в 3 се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини, това са съответно 10 гр опаковки (проба 4) на Маркенбугер ЕООД (производител Милтекс КК ЕООД, гр. Варна) и две марки (проби 6 и 9) със 125 гр (Чепеларе и Хранинвест) произведени от Хранинвест ЕООД, с.Кичево, област Варна.

Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки, тези на компания Хранинвест (проби 6 и 9), допълнително се установява и влагане на големи количества вода.

Установеното нарушение освен, че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести.

Незаконно влагане на фунгицида натамицин

Рискът от бърза развала при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС.

От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Това са продуктите „Чепеларе“ и „Хранинвест“ (проби 6 и 9), произведени от Хранинвест ЕООД, както и марката „Роса“ на „Белла България“. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло.

Българска национална асоциация „Активни потребители“ посочва още, че някои производители дори са развили „иновативни“ технологии за фалшификации.
Некоректните компании прилагат и нова стратегия за дистрибуция.
Вместо в масовите търговски вериги, които са лесно достъпни и където вече реагират с повишено внимание, те пласират имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така те се озовават основно в хотели, детски градини и училища, болници, т.е. предлагат се на най-уязвимата част от населението.

При предишните изследвания закупуването на пробите на масло беше извършвано от големи търговски вериги в София. Този път пробите са закупени от магазин продаващ стоки на едро в Несебър и обект в Бургас, пише Дир.бг.

През 2014 година от асоциацията направиха тестове с 15 марки за наличие на немлечни мазнини и вода. При 4 марки се установи фалшификация чрез добавяне на растителни мазнини, а при 1 имаше повече вода. През 2015 са изследвани 10 марки. В 4 от тях се откри наличие на немлечни мазнини.

В резултат на проверките се задейства икономическа полиция и съвместно с Агенцията по храните изтеглиха от магазините фалшивите масла. Няколко фирми пък бяха глобени с големи суми от Комисията за защита на конкуренцията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *