Връщат Божков в България с белезници

В близките седмици избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков най-вероятно ще кацне на родна земя с белезници.

 След новото обвинение, което получи днес – в държавен преврат и престъпление срещу републиката, Обединените арабски емирства вече няма да имат правно основание да му дават подслон.

Повдигането на обвинение за държавен преврат на беглеца-милиардер Васил Божков ще отвърже ръцете на прокуратурата и тя ще може да го върне в България, потвърдиха пред Lupa.bg юристи.

По думите им хазартният бос ще бъде съден по друг член от Наказателния кодекс, което ще задължи властите в ОАЕ да го предадат на българската държава.  

„Обвинението е много сериозно и за него присъдата може да бъде доживотен затвор без право на замяна“, предупредиха правозащитниците. 

Васил Божков има резидентски статут и това му осигуряваше специална закрила от страна на властите в Дубай. Новото, 19-то обвинение обаче е напът окончателно да разклати спокойствието му там. 

По-рано днес Специализираната прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу Божков и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления. На база отделените материали е образувано ново досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс,

за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В новото досъдебно производство се касае за държавен преврат и престъпление срещу Републиката.

Междувременно стана ясно, че Васил Божков е дал 5 млн. евро на Цветан Цветанов. Бизнесменът броил пари също така и на Мая Манолова и Слави Трифонов. Както е известно и тримата в момента правят свои политически проекти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *