Вълна от недоволство! Задръсвания на входа на „Струмско“ заради новия светофар, закъснели за работа и училище благоевградчани

Вълна от недоволство сред шофьорите  взриви пускането в експлоатация вчера на новия светофар на входа към благоевградския квартал „Струмско”. Проблемът с опасното кръстовище, на което станаха няколко тежки катастрофи със смъртни случаи, от години се поставяше на вниманието на не един кметски екип с искане да се намери оптимален вариант за решаването му. Новата светофарна уредба обаче се посреща по-скоро с недоволство, отколкото с одобрение. Вчера от сутринта социалната мрежа Фейсбук бе залята от коментари и явно негодувание от образуването на сериозни „тапи“, които сутринта стигнали чак до магазин „Стоми“.

 Читатели на вестник „Струма“ сигнализираха, че заради задръстването на новия светофар вчера мнозина са закъснели за работа, а децата – за училище и детска градина. Проблемът идва от това, че излизащите от „Струмско“ чакат по 87 секунди на червен светофар, а времето за преминаване на зелен е едва 27 секунди. В пиковите часове сутрин на тръгване на работа се образуват огромни опашки. Вечер пък се получава подобно задръстване в обратна посока на влизане в „Струмско“, но подходите са три – по главния път от Благоевград, където в платното направо се чака по 56 секунди на червено, а в това наляво – по 85 сек., с време за преминаване на зелено съответно 56 сек и 24 сек., от платното, което идва от главен път Е- 79, откъдето също се влиза по две платна – направо се чака по 28 секунди, а наляво – по 91 секунди на червен светофар. Най-облагодетелствани са идващите към „Струмско от кв. „Еленово, които освен че могат да влязат в квартала директно по пресечката под  Е-79 , избягвайки светофара, чакат най-кратко време на червен светофар.

„Първоначалната ни идея за решение на сериозния проблем с движението на входа на кв. „Струмско“ бе за изграждане на кръгово кръстовище“, обясни кметът на Благоевград Атанас Камбитов и допълни: „За огромно съжаление се оказа, че теренът по параметри не позволява това да се направи, АПИ няма да съгласува подобно съоръжение , защото мястото не отговаря на техническите изисквания по закон. Това е единствената причина, заради която бяхме принудени да вземем решението за изграждане на светофарна уредба за регулиране на движението. От вчера тя работи на пробен режим, като 20-ина дни ще се наблюдава и анализира трафикът във всички платна в различните часове на денонощието. Ясно е, че той е засилен сутрин на излизане от квартала, а вечер – в обратна посока. Наясно сме, че в началото ще има задръствания, но целта на тестовия период е  режимът на работа на светофарната уредба да стане  възможно най- добър и безопасен за движението на автомобили и пешеходци. Нужно е още малко търпение“, каза кметът Камбитов.

Обществената поръчка за изграждане на светофарните уредби в началото на кв. „Струмско“ и на кръстовището на ул. „Славянска“ се проведе през юни 2018 г.  За „Струмско” бе подписан договор с фирма „Сиском Инженеринг“ АД в края на юли миналата година. Стойността на съоръжението е 83 160 лв. с ДДС.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...




Вчера по обяд, когато движението не бе натоварено, на опашката пред светофара за излизане от кв. „Струмско“ се трупаха по 20-ина автомобила

Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. мими

    Много си е хубав сфетофара , на балгарския народ не може да се погоди, защото е злобен, няма вече псувни, заплахи, свиркания и най вече ПТП,Благодарим г-н Камбитов.

    Отговори
  2. мими

    Много си е хубав сфетофара , на балгарския народ не може да се погоди, защото е злобен, няма вече псувни, заплахи, свиркания и най вече ПТП,Благодарим г-н Камбитов.

    Отговори
  3. Хемо Роид

    Поредното недоносче на некадърния пишман-докторски кметски екип. Малко акъл се иска, ама да ти идва навреме!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *