Външен консорциум конкурира местната „Енвиронман – Тео България“ в поръчка за чистенето на Петрич срещу 8,9 млн. лв.

Консорциум от софийска и новозагорска фирма изненадващо подаде документи за участие в обявената от община Петрич обществена поръчка за сметосъбиране, която е с рекордната прогнозна стойност от 8 900 000 лв. без ДДС. С това бе сериозно застрашено местното дружество, организиращо от години събирането на боклуците в Петрич – СД „Енвиронман – Тео България“ ООД, в което общината има акции. Още повече че Обединение „Чистота Петрич 2020“ ДЗЗД /включващо фирмите „Комунал Инженеринг” ЕООД с управител Валентин Денчев и „Сорико“ ООД, управлявана от Ирена Минчева и Минко Минчев/, е предложило оферта с близо 300 000 лв. по-евтино, отколкото петричкото дружество. Докато „Енвиронман“ е посочила 8 628 000 лв. без ДДС за организиране на хигиената в общината, „Чистота Петрич 2020“ е оферирала 8 340 270,7 лв.

Поради сложността на обществената поръчка комисията още не е успяла да прегледа цялата документация и да направи класиране на участниците.

Победителят трябва да организирасметосъбирането и сметоизвозването на твърдите битови отпадъци в Петрич и населените места на общината, която е разделена на 4 района, и да ги извози до

регионалното депо за неопасни и инертни отпадъци. Честотата на изпразване на съдовете е от 3 до 10 пъти месечно в зависимост от обема им и къде се намират. Уличните кошчета в Петрич пък ще се обслужват ежедневно. Освен това фирмата трябва да мие и мете.

Дори и да загуби поръчката, управителят на „Енвиронман“ Асен Опренов няма да остане с празни ръце. Преди дни той получи като единствен кандидат експлоатацията и стопанисването на регионалното депо за неопасни и инертни отпадъци в общината. Прогнозната стойност на тази поръчка беше 1 350 000 лв. без ДДС, а Опренов предложи 1 315 000 лв. без ДДС.  

Любопитното е, че този път той поема депото не чрез „Енвиронман“, което го стопанисва от години, а си е регистрирал друго дружество, в което вече не фигурира съдружието на община Петрич. „Аси-А“ ЕООД е регистрирана на 18 юни 2020 г. с капитал от 5000 лв., а Опренов е неин едноличен собственик и управител. Това означава, че общината вече ще има само контролни функции върху сметосъбирането и няма да може като акционер да реализира печалба.

Припомняме, че през 2018 г. бившият общински съветник, в момента депутат, Стоян Божинов прати в канцелариите на „Енвиронман – Тео България” ООД Агенцията за държавни финансови вземания по сигнал срещу Асен Опренов заради конфликт на интереси, рекет и спестяване на огромна сума, дължими от фирми като такса към РИОСВ – Благоевград. В основата на сигнала бе съвместяването от страна на Опренов на двете негови дейности – събиране на боклука и приемането му в регионалното депо за отпадъци. Въпреки че резултат от проверката още няма, ако Асен Опренов спечели и поръчката за сметосъбиране, той ще се озове в същата ситуация на конфликт на интереси като преди 2 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *