Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград става резервно за болни с коронавирус

Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград става резервно след инфекциозно при евентуално увеличение на болните с коронавирус, съобщи болничният шеф д-р Огнян  Митев. Този вариант е одобрен на последното заседание от Областния кризисен щаб. Всички болници, частни и общински, са задължени да приемат пациенти, като разкрият така наречените „триажи“, изолирани помещения, в които временно да изчакват лица със съмнение за Ковид-19, докато станат готови изследванията им. Това и към момента се практикува във вътрешно отделение на болницата.

„При недостиг на легла в инфекциозно отделение болните с положителни проби ще бъдат хоспитализирани при нас. Тогава ще се наложи преместване на пациентите ни с бронхити и пневмонии в УНГ отделение, за да не се заразят с коронавирус”, заяви от своя страна началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Любопитното е, че първоначално бе предвидено като резервен за болни от Ковид-19 да се ползва Тубдиспансерът, дори бе ремонтирано отделението и оборудвано с кислородни апарати. Управителят д-р П. Георгиев обаче по всякакъв начин отлага приема на болни с Ковид, като се оправдава, че му трябват още доктори и медсестри.

Към момента инфекциозно отделение в МБАЛ – Благоевград е пълно, въпреки че ситуацията е динамична – едни се изписват, други постъпват. Вчера бяха изписани двама пациенти, в това число и главният архитект на Благоевград Васил Тинчев, който се лекува повече от месец в болницата от пневмония след ковидинфекция. Лечението му ще продължи в домашни условия, където ще бъде поставен под 28-дневна карантина.

Леглата на двамата изписани от инфекциозно отделение вчера бяха веднага заети от други заразени. По-тежките случаи се преместват в отделението по реанимация. В момента там се лекуват трима мъже, които са в изолирано помещение. Последно в интензивното отделение е бил преместен пациент от ромски произход, което довело до недоволство от страна на роднините му. Те се струпали пред инфекциозното отделение и се наложило да дойде полиция, за да успокои ситуацията.

Семейство от село Крупник е сред новозаразените с коронавирус, но състоянието им е добро и са поставени под домашна карантина, като всеки от тях живее на отделен етаж в къщата, каза кметицата Иванка Чакалска. Тя е разтревожена, че все още не за взети проби на контактни лица от селото. „Мъжът и жената са добре, те работят в Благоевград. Искам да знам като кмет дали са направени тестове на други лица. Притеснявам се, защото в селото има много възрастни хора. Но по никакъв начин не мога да се свържа с РЗИ. Колкото пъти да звъня на служебните телефони, или дава заето, или никой не вдига. Никой не ме е потърсил“, каза кметицата на село Крупник.

Фрапантен е случаят с отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Разлог, в което не са направени проби на лекарите и медсестрите, които са имали контакт с пациентка с коронавирус.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

loading...


Румен Кондев

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *