Според държавата, която всяка седмица калкулира „малката потребителска кошница“ около 99 лв., цените в страната са нормални, според потребителите в Благоевград обаче те продължават да са ненормално високи и главната причина за това е в надценките, които си слагат търговците. Примерите са десетки.
В областния център на Пиринско декември започна с цена на литър олио от 2,88 на едро, които в магазина вече са 3,77 лв. Увеличението е 30%.
При 2,95 лв. на едро килограм ориз се предлага на потребителя срещу 4,99 лв.
От едрия търговец до щанда в магазина килограм боб реализира нарастване от 4.68 на 6.97 лв.
Прясното мляко си притуря лев на бутилка – това с масленост от 3,2 до 38% на едро е 2.53, на дребно – с 1,01 лв. повече.
Сред драстичните примери за нелогично високи надценки е маслото. Пакетче от 250 грама е 6.56 лв. на едро и 9.24 лв. в магазинната мрежа. Друг е въпросът, че в съседна Македония цената му е 4 лв.
Над 5,40 лв. печели търговецът от 1 кг краве сирене – на едро цената му е 12.51 лв., на дребно – 17.95 лв.
Близо 6 лв. пък е надценката на килограм кашкавал от краве мляко, който в складовете на едро е 17.92 лв., а на щанда – 23,71 лв.
Огромна е разликата в цената на каймата /9.89 лв. за 1 кг на едро срещу 12,74 лв. на дребно/, охладено пилешко филе /от 13.75 лв. на 16 лв./, яйцата /от 40 ст. на 52 ст./, ябълки /от 2,90 лв. на 3,94 лв./, портокали /от 2.69 лв. на 3,79 лв./ и т.н.

Това, за което „Струма“ алармира от месеци – че търговците постепенно и неконтролируемо увеличават надценките си, бе признато отКомисията за защита на конкуренцията едва завчера. Оказва се, че търговците не само слагат големи надценки на храните, а дори вдигат тези надценки с течение на времето, и това е една от основните причини за високите цени на храните в страната, прозря КЗК. Според председателя на комисията Росен Карадимов в повечето държави надценките са около 35 на сто, а в България се продават хранителни стоки от първа необходимост с надценки над 90%. Конкретно при млякото е установена 77 процента надценка, до 82 процента стига при сиренето, при кашкавала е до 91%, цената накаймата се надува с до 73%, на яйцата – с 89%, на олиото – с 64%, и т.н.
Според данни на Евростат цените на млечните продукти в България са с около 25 на сто по-високи от средните за страните от ЕС. В КЗК обаче не били открили данни за съгласувано поведение на търговските вериги, което би представлявало нарушение на Закона за защита на конкуренцията и може да донесе глоба на нарушителя. Ако обаче една търговска верига е сложила огромна надценка на един продукт, това не е нарушение, което се санкционира.
Вчера бившият омбудсман и депутат от Кюстендил Мая Манолова предупреди, че след Нова година се очакват още по-високи цени в хранителните магазини.
„В съседна Гърция правителството сложи таван на 2000 продукта, във Франция 5000 продукта имаха пределни цени до миналата есен. В Хърватия след въвеждане на еврото освен цените на основните хранителни продукти и стоки от първа необходимост правителството на всеки две седмици по една формула налагаше таван на цените на горивата. По същия начин се следи за цените на банковите такси, мобилните услуги, лекарствата и т.н. Така България остава единствената държава в Европейския съюз, която няма нито една законова норма, която да налага контрол върху цените“, обясни тя.
ВАНЯ СИМЕОНОВА
