В Гюешево си спомниха за Румена Войвода, на Хайдушка вечер местното читалище празнува 100-г. юбилей

Вековен юбилей посрещна НЧ „Просвета 1921“ в  кюстендилското село Гюешево. Годишнината от създаването на местното културно средище бе отбелязана по време на традиционно провежданата Хайдушка вечер. Тя се прави всяка година в навечерието на Илинден и е посветена на Румена войвода. В програмата със свои изпълнения се включи и оркестър „Веселие“. Събора уважи и авторът на книгата „Румена Войвода“ Валентин Княжевич – историк краевед от Кърджали.
„В миналото хората са пресъздавали идването на Румена Войвода с четата на дядо Ильо Марков, но сега ние се ограничаваме само до рецитали и песни, посветени на войводата”, заяви управникът на селото.

Хайдушката вечер се съчетава и с родова среща на далечни потомци на Румена Войвода. Смята се, че тя е родена именно в Гюешево. Местните още разказват преданието за това как Румена победила в състезание по стрелба. Младата мома жънела в полето, когато по пътя минали ергени от Щип. Решили да се поперчат пред момите и организирали състезание по стрелба по яйце, Румена хвърлила сърпа, отишла при един от ергените и взела пушката. Премерила се и първа гръмнала яйцето, а момъкът й рекъл: „От тебе, моме, дом и семейство няма да излязат”. На нейно име носи и една от улиците в Гюешево. По време на Хайдушката вечер беше прочетен поздравителен адрес от името на кмета на Кюстендил Петър Паунов.

За участие в отбелязването дойдоха  бивши служители на читалището. Бяха връчени грамоти за заслуги към институцията.


ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *