В един ден на три места – Кулата, Капатово и Сандански, почетоха паметта на поета Кр. Хаджииванов

Край брега на р. Струма, западно от село Кулата, в село Капатово и град Сандански се случиха три вълнуващи чествания по един повод и той бе 95- годишнината от рождението на бореца срещу тоталитарната власт – поета Кръстьо Хаджииванов, и 72-годишнината от убийството му през 1952 година. Кратки слова по повод случилото се през 1952 година изказаха заместник-кметът на Петрич Нина Попова и поетът Любен Радойков от Гоце Делчев.


Второто честване бе в центъра на родното село на Хаджииванов – Капатово.

Старият площад на град Сандански и мястото, където се намира там паметникът на Кръстьо Хаджииванов, бе третият адрес. Тук поетесата Мария Маринова представи с ученици от Земеделската гимназия един вълнуващ рецитал. Със свои стихове се представи и подполковникът от запаса и председател на краеведите в Пиринско Васил Георгиев.


Бизнесменът и племенник на Кръстьо Хаджииванов – Никола Малчев, пък се бе погрижил за една спокойна среща в заведение, която бързо се превърна и в своеобразно литературно четене. Тук се изявиха Мария Маринова от Сандански, Магдалена Гашева от Петрич и Асен Стругов от Гърмен.

БОРИС САНДАНСКИ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *