В кюстендилско село колят прасетата и псуват африканската чума

Петима жители на кюстендилското село Пиперков чифлик заклаха прасетата си превантивно заради заплахата от африканска чума, информира кметът пети мандат Стефан Котев. Общо 50 са домакинствата, заявили, че отглеждат прасета в имота си.

„Хората са гневни, псуват. Вече съм събрал и необходимите документи – декларация, заявления, защото срокът е до 26-и август.  Лошото е, че  после те на същото място една година не могат да гледат животни, което означава, че трябва да строят нов свинарник. А това е допълнителен разход.  До последно се уточняваше и с какъв по вид препарат трябва да се напръска мястото, където е отглеждано прасето”, коментира селският първенец.

Сред подалите декларации има хора на различни възрасти. „Даже една от декларациите ми е от жител набор ‘82, съвсем млади. Лично аз нямам прасе, но ако имахq нямаше да бързам да  му тегля ножа. Има срокове, а пък може и да ни се размине”,  каза Котев. 

300 лева се отпускат  на домакинствоq отглеждащо до 5 прасета от т. нар. „заден двор”. „Първоначално хората си мислеха, че е на прасе, и ми задаваха въпроси, как така  за едно прасе от 80 килограма, ще се дадат същите пари като за малко. Ние сме едно от най-големите села и сега в момента хората от нищо друго не се интересуват, освен от чумата”, добави селският първенец.  

 „Достатъчни са ни дивите прасета, които носят вируса от Сърбия. Едно дърво да препикае и сме готови… Дърводобивните фирми, дето  работят в гората, като нищо ще станат приносители. Защото  то човек не може да се зарази, но може да я разпространи”.

Ловци обаче са на друго мнение относно африканската чума.  „Аз съм от село Жиленци и вечерно време семейството ми не може да спи от специфичния звук, издаван от лисиците. На няколко пъти излизам с пушката през нощта, но нито лисица отстрелвам, нито пък кокошките оцеляват. Те ги отмъкват. Чух, че подобна била и ситуацията в Гюешево”, коментира ловджия.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *