На 14 септември българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпнат Исус Христос. В народните вярвания денят се нарича Кръстовден, припомня Edna.bg.
Вярва се, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, че тази нощ Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.
На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.
На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.
На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.
На Кръстовден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.