Гайковерт – Видове и Приложение

Защо ви е нужен гайковерт?

Ударният гайковерт е инструмент, който служи за ефикасното и бързо развиване и завиване на болтови съединения.  Подобно на винтоверта, полезността на гайковерта се крие в неговата способност за постоянното генериране на висок въртящ момент при работа с битови и индустриални крепежни елементи. По този начин се увеличава производителността на работа, докато допълнителното усилие при развиване и затягане е спестено. За разлика от винтоверта обаче, гайковертът – както и името му подсказва – е електроинструмент, предназначен за стягане и развиване на гайки и шестостенни глави на болтове. За целта към гайковерта се прикрепят гаечни вложки, с които се захващат болтовете или гайките. Когато болтовете са разположени в прекалено тясно за гайковерта пространство, може да се използва и удължение към вложката.

Широката разпространеност на гайковерта във всякакви ремонтни, монтажни и строителни дейности се дължи на неговото съчетание от мощност, компактни размери и лесна употреба. Гайковертът е по-обемист в горната си част в сравнение с повечето винтоверти, но въпреки това не е прекалено тежък или неудобен.  Цялостният дизайн на повечето всекидневни гайковерти са съобразени за работа с една ръка и удобен захват.  Корпусът и ръкохватката са ергономични, докато бутоните са разположени така, че всички функции на работа да са достъпни без да има нужда позицията на инструмента да се променя.

По правило колкото по-голям е гайковертът с толкова по-големи гайки и болтове може да работи, и съответно – развива по-висок въртящ момент. Битовият акумулаторен ударен гайковерт има скорост на въртене около 20-40 оборота в минута, докато при професионалните инструменти оборотите могат да надвишат 1200.

Видове гайковерти и за какво се използват?

Една добра стартова точка при избора на гайковерт е да се запознаем с трите основни вида гайковерти според техния механизъм на работа и захранване: пневматичен, електрически (още познат като акумулаторен гайковерт), хидравличен.

1. Пневматичен ударен гайковерт

Пневматичният ударен гайковерт се захранва от сгъстен въздух. За този сгъстен въздух обикновено е нужен въздушен компресор, свързващ се към гайковерта посредством дюза. Пневматичният ударен гайковерт е по-лек и опростен за употреба от електрическия, но постоянната нужда от въздушен компресор със сигурност не го прави по-мобилния от двата.

Една друга особеност при пневматичните ударни гайковерти е, че при тях не можем да регулираме мощността. Това крие риска от повреда на болтове в случаите, когато е нужно да се използва по-нисък въртящ момент.

2. Електрически ударен гайковерт

Електрическите ударни гайковерти (акумулаторни гайковерти), се захранват чрез зареждаща се акумулаторна батерия. Акумулаторът елиминира нуждата от кабел или компресор. Това прави акумулаторният гайковерт изключително лесно преносим. Именно и за това акумулаторен ударен гайковерт би бил най-практичният избор за всекидневна употреба, битови ремонтни дейности или за поддръжка на колата.

При този вид акумулаторни гайковерти от съществено значение са капацитета и вида на акумулатора. Те обикновено са никел-кадмиеви при гайковертите за битова употреба и литиево-йонни при тези за професионална.   

Добра идея е да се предвиди дали една батерия ще бъде достатъчна и при нужда да се запасим с втора, за да не се нарушава хода ни на работа. В тази връзка, още един фактор на който да обърнем внимание е времето на зареждане. Обикновено то варира между 30 минути и 30 часа, в някои случаи и до 6.

За разлика от пневматичния ударен гайковерт, при един електрически гайковерт може да бъде регулирана мощността. Дори и най-стандартните модели имат по 3 степени на въртене и обороти.

3. Хидравличен ударен гайковерт

Хидравличният гайковерт се използва най-вече в тежката промишленост. Неговите размери са значително по-голям от на предните два, но той е способен да развие и значително по-висок въртящ момент. Размерите на гайковерта не позволяват свободното му местене.

Поддръжка

Няколко основни съвета за поддръжка на гайковерт и безопасност:

Добра идея е редовно да смазваме гайковерта и аксесоарите, които използваме с него.

При възможност да избягваме оставянето на инструмента на пряка слънчева светлина или в помещения с високи температури.

Задължително е да използваме гайковерта със съвместими елементи. В противен случай можем да повредим цялостния механизъм на инструмента и дори да се нараним.

В SmartBox.bg ще намерите разнообразие от професионални ръчни и електрически инструменти на добри цени.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *