Гастроентерологът д-р Лина Хаджиилиева: Празничната трапеза може да бъде наслада, ако подходим с мярка

Ако преяждате системно, възстановяването може да отнеме до седмица

Празничният сезон носи радост, но и предизвикателства за храносмилателната система. Гастроентерологът д-р Лина Хаджиилиева споделя в интервю пред Искра.бг своите професионални наблюдения и съвети за справяне с честите проблеми, свързани с преяждането и алкохола по време на Коледа и Нова година.

– Как преяждането по празниците се отразява на храносмилателната система?

– Коледните и новогодишните празници са време за събирания с богати трапези. Преяждането разширява стомаха, което причинява тежест и натиск върху органите, включително диафрагмата и червата. Забавеното изпразване на стомаха води до подуване и гадене, особено ако храната е мазна. Повишеното налягане върху долния езофагеален сфинктер може да предизвика киселини, а панкреасът се натоварва с производството на повече храносмилателни ензими.

– Кои са най-честите проблеми, свързани с преяждането, които пациентите споделят след празниците?

– Най-честите оплаквания включват диспепсия /тежест и болка в горната част на корема/, подуване от газове или задържане на вода, киселини, гадене и понякога повръщане. Някои пациенти съобщават и за промяна в ритъма на дефекация.

– Какви рискове крие комбинацията от преяждане и консумация на алкохол?

– Алкохолът дразни стомашната лигавица, а в комбинация с мазни храни може да доведе до остър гастрит или панкреатит – състояние, което е животозастрашаващо. Освен това натоварва черния дроб и може да причини дехидратация. Комбинацията от алкохол и преяждане често води до остри стомашно-чревни кризи.

– Какви са краткосрочните и дългосрочните последици от системното преяждане през празничния сезон?

– Краткосрочните последици включват тежест, подуване, киселини, диария или запек. В дългосрочен план системното преяждане може да доведе до затлъстяване, метаболитен синдром, хроничен рефлукс, гастрит и дори стеатоза /натрупване на мазнини в черния дроб/.

– Кои храни и напитки най-често водят до стомашно-чревен дискомфорт?

– Мазните и пържени храни, шоколадът, цитрусовите плодове, доматите и газираните напитки са най-честите причинители. Прекомерната употреба на алкохол и сладки храни също създава дискомфорт, предизвиквайки подуване и ферментация в червата.

– Как можем да се подготвим за празничната трапеза, за да избегнем проблеми с храносмилането?

– Не пропускайте хранения през деня, за да не прегладнеете. Започнете с леки салати или супи, яжте бавно и в малки порции. Пийте вода преди хранене, за да намалите апетита, и избягвайте да смесвате мазни храни с тежки десерти.

– Има ли препоръки за балансиране на хранителния режим преди и след празниците?

– Преди празниците консумирайте повече зеленчуци и храни, богати на фибри. След празниците преминете към лека диета с варени зеленчуци, зеленчукови супи и нискомаслени млечни продукти. Храни с естествени пробиотици също помагат за възстановяване на чревната микрофлора.

– Какво е значението на хидратацията при преяждане?

– Хидратацията подпомага храносмилането, ускорява разграждането на храната и намалява риска от запек. Консумацията на вода или билкови чайове помага за изхвърлянето на токсини и облекчаването на дискомфорта.

– Има ли добавки или медикаменти, които могат да помогнат при преяждане?

– Храносмилателните ензими, антиацидите и пробиотиците могат да помогнат при преяждане. Спазмолитиците са ефективни при болка и спазми, а медикаменти за намаляване на газовете облекчават подуването.

– Какви съвети бихте дали на хора с хронични гастроентерологични заболявания относно празничното хранене?

– Те трябва да избягват мазни, пикантни и кисели храни, както и алкохол. Малките и чести порции са най-добрият подход за тях. Препоръчвам да се консултират с лекар преди празниците за подходящи медикаменти.

– Мит ли е, че плодовете или газираните напитки помагат за по-бързото храносмилане?

– Да, това е мит. Плодовете, консумирани веднага след основното хранене, могат да предизвикат ферментация, а газираните напитки дразнят стомашната лигавица и увеличават риска от рефлукс. Най-добре е да се избягват след обилно хранене.

– Как да се справим със следпразничния дискомфорт, като тежест, подуване или киселини?

– Разходка от 15-20 минути след хранене и консумация на билкови чайове може да помогне. През следващите дни наблегнете на леки храни, като зеленчукови супи и варени зеленчуци. Пийте повече вода и, ако е необходимо, използвайте антиациди или храносмилателни ензими.

– Колко време е нужно на организма да се възстанови след тежко преяждане?

– Обикновено са необходими 24-48 часа за разграждане на тежката храна. Ако преяждате системно през празниците, възстановяването може да отнеме до седмица. Леките храни и редовната хидратация ще ускорят процеса.

„Празничната трапеза може да бъде наслада, ако я подходим с мярка“, подчертава д-р Хаджиилиева. С правилна подготовка и баланс между храната и напитките можем да избегнем неприятностите и да се насладим на празничното време с близките.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *