Главният мениджър на „Марек“ скочи срещу странния регламент в родния волейбол: 16 отбора, две осмици, неравнопоставеност в битката за титлата

Представители на волейболните отбори у нас, сред тях „Марек“ и „Пирин“ /Рз/, разискваха как да изглежда суперлигата при мъжете за новия сезон 2020/2021 г. Клубните шефове приеха с 6:5 гласа странен регламент, който ще влезе в сила, ако получи одобрението на заседанието на Управителния съвет на родната федерация на 15 юни. Предложението е броят на отборите да нарасне от 12 на 16, като досегашният състав на групата остава непокътнат, т.е. няма да има изпадащи, а от второто ниво в елита се качват „Ботев“ /Луковит/, „Локомотив“ /Пд/, „Тетевен“ и „Берое“. Тимовете ще бъдат разделени в две осмици, които ще се сформират в четири предварителни турнира с домакини водещият квартет от отминалата кампания шампионът „Нефтохимик“ и следващите го в подреждането „Хебър“, „Монтана“ и „Добруджа“. След приключване на редовния сезон  първите 6 от първата осмица и първите два от втората влизат в битка за титлата, като не става ясно по какви критерии се лишават от правото да продължат напред седмия и осмия от първите 8 и на заелите места от 11-о до 16-о от вторите 8. Неравнопоставеността идва от факта, че в едната осмица може да попаднат по-класни състави в сравнение с другата, което ще демотивира немалка част от участниците.

Един от хората, които се обявиха срещу този формат, е главният мениджър на „Марек“ и председател на Треньорската комисия към БФВ Людмил Найденов. „Лично аз бях за 12 отбора в суперлигата. Смятам, че това е оптималният вариант. Предложението за 16 участници, с първа осмица и втора осмица, е много хубаво, но мисля, че е много рисково. Негативната икономическа обстановка, породена от коронавируса, ще окаже своето влияние. Някои клубове може да прекратят участие и да не завършат първенството. А това няма да е добре. Тези пък, които играят във втората осмица, ще имат загуба или отлив на спонсори, защото това не е много атрактивно. Като цяло първа осмица и втора осмица е нож с две остриета. Защото определянето къде един отбор ще участва през сезона става буквално за една седмица, когато ще се изиграят предварителните турнири. Става така, че буквално за няколко дни трябва да определиш бъдещето си за цяла година. Ако някой от клубовете, които са подали заявка за европейските турнири поради лошо стечение на обстоятелства, здравословни проблеми, форма или нещо друго не попадне в първата осмица, този клуб ще се откаже да играе в Европа“, коментира  Найденов.

На противоположната позиция застана президентът на „Левски“ Влад Николов. „Шестнадесет тима в елита е най-логичният вариант с оглед на настоящата ситуация, породена от коронавируса и принудителното спиране на първенствата. С формат от две осмици  в суперлигата ще постигнем изравненост на силите и по-интересни мачове. При това положение няма да има ощетени, с оглед на това, че отборите са се борили във втората група и са имали амбиции за по-горното ниво“, смята щефът на сините.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

loading...


Людмил Найденов

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *