НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
(6 порции)
- свинска плешка без кост – 1 1/2 кг
- конфитюр от портокал – 300 г
- дижонска горчица – 2 с. л.
- настърган джинджифил – 1 с. л.
- чесън – 2 скилидки
- кафява захар – 3 с. л.
- мед – 1 с. л.
- вода – 200 мл
- уиски – 50 мл
- карамфил – 1 ч. л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Фурната се загрява на 180 °C. Месото се посолява от всички страни, страната без кожата се натрива с 1 с. л. горчица, а в кожата се правят малки прорези и във всеки прорез се слага по едно зрънце карамфил.
2. Месото се слага в намазнена тава и се пече около 30 минути.
3. Междувременно в малък съд се разбъркват конфитюрът, останалата горчица, настърганият джинджифил, пюрираният чесън, кафявата захар, медът и водата. Сместа се готви на умерен огън за 15–20 минути, докато се редуцира.
4. Съдът се дърпа от огъня и се прибавя бърбънът. Месото се изважда от фурната, полива се с половината глазура, покрива се с алуминиево фолио и се връща във фурната.
5. Пече се един час, изважда се от фурната, фолиото се отстранява, прибавя се останалата глазура и се пече още 30 минути.