Гл. художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” Денислав Кехайов напуска, канят П. Кръстев да се върне

Главният художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” Денислав Кехайов напуска. Той е подал заявление, че иска да бъде освободен от поста от 17 август и молбата му е парафирана положително, потвърди новината тази вечер зам. кметът по хуманитарните дейности Василиса Павлова.

Кехайов бе спуснат като „парашутист” начело на ансамбъла през 2014 г. Той дойде от ансамбъл „Тракия”, където до оня момент бе един от солистите. До идването му в Благоевград мястото заемаше Петьо Кръстев, който оглави ансамбъла след напускането на Димитър Христов. Петьо Кръстев бе назначен като диригент на оркестъра в ансамбъл „Пирин” от емблематичния му ръководител проф. Кирил Стефанов и до напускането си през 2018 г. бе натрупал малко над 18 г. стаж в него.

От ноември м.г. до началото на пандемията в средата на март на няколко пъти кметът инж. Румен Томов повдига темата за ансамбъл „Пирин” покрай липсата на турнета и нова програма. Годишната издръжка на състава от 83-ма души е 1,5 млн. лв. от общинския бюджет. Кехайов явно е разбрал, че не може да покрие очакванията на новото общинско ръководство и е решил сам да си тръгне. Не е ясно дали ще го последват и хората от екипа му – диригентът и хореографът, които бяха назначени по време на управлението му.

Все още не е ясно кой ще е новият художествен ръководител на ансамбъл „Пирин”. Водени са разговори с няколко души, в това число и с Петьо Кръстев, който в момента се занимава с научна работа в Института за етнология и фолклористика Етнографски музей БАН. Много е вероятно от общината да назначат временен шеф до провеждането на конкурс.

Любопитно е, че ансамбълът е бил разпуснат за седмица, без който и да е от музикантите и танцьорите да си е подал каквото и да е заявление в общината. При направени няколко проверки в репетиционните зали инспектиращи от общината не намерили никого.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *