Голяма трагедия в Гърция и Турция! 27 души са загинали при опустошителното земетресение, над 800 са ранените

27 души са загинали при мощното земетресение, което разтърси Турция и Гърция в петък. Ранените са повече от 800. Трусът със сила 7 по Рихтер срути най-малко 20 сгради в Измир и нанесе щети на гръцкия остров Самос. Спасителни екипи са измъкнали близо 100 души от развалините. 

Рано тази сутрин в Измир кацнаха 8 самолета на турските военновъздушни сили, за да помогнат в спасителната акция, която продължава вече над 12 часа. Много хора прекараха нощта на улицата от страх, че опустошителното земетресение може да се повтори. В събота сутрин беше регистриран силен вторичен трус със сила 4,4 по Рихтер. По последни данни земетресението е продължило 15 секунди.  

Жителите на Измир все още не могат да се отърсят от преживения ужас.

„Земетресението беше много силно. С майка ми успяхме да излезем. Навсякъде имаше прах заради срутените сгради. Някои от съседите ни бяха ранени. Помогнахме им да се евакуират”, разказа Селчук.

Мнозина не знаят какво бъдеще ги очаква. Не знаят и съдбата на най-близките си.

„В една от сградите живеят семейството на племеницата ми. Чакаме, но нямаме надежда. Казаха, че има четири тела под руините, но не знаем чии са”, разказа Букет.

Вторичните трусове, които продължиха през цялата изминала нощ, уплашиха хората и ги принудиха да останат за през нощта в паркове и на други открити места. Много от тях са взели храна, вода и одеала, тъй като не са сигурни дали и кога ще могат да се върнат по домовете си.

„Планирам да се местя да живея на друго място. Не знам какво е състоянието на къщата ми. В понеделник или вторник правителството ще оцени щетите и ще решим какво ще правим”, разказа Чемил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *