Голям пожар бушува край Първомай, огънят е близо до къщите

Голям пожар избухна в района на първомайското село Искра. Огнената стихия се е разразила в труднодостъпен район и е достигнала само на метри от последните къщи.  Горят над 500 декара борова гора, сухи треви и храсти. Пожарът бушува вече 20 часа. В борбата с него участват 50 души – пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци. А селото е изправено пред голям проблем – няма вода. Притеснението на хората е огънят да не стигне до къщите.

Къщата на 72-годишната баба Елена Георгиева е една от първите в село Искра. И е точно на 100 метра от горящото било. „Цяла нощ гледаме как огънят гори и треперихме. Защото сме близо до огъня. Пламъците бяха много нагоре. Беше много страшно”, разказа тя.

Пожарът избухнал вчера следобед към 16 часа, но до вечерта бил потушен. През нощта обаче вятърът разпалил нови огнища и пламъците обхнавали по-голям фронт от боровата гора. Местността е труднодостъпна и пожарен автомобил до горе не може да стигне. „Трудно се гаси в такива площи, защото там има повече тръни, непроходими храсталаци. Специално за този пожар е невъзможно да се откара противопожарна техника”, каза комисар Георги Мангараков, директор на  пожарната в Пловдив.

По улиците в селото има хидранти,от които пожарните автомобили да зареждат, но вода няма, защото Искра е на воден режим. Според местните жители гората е запалена умишлено. Засега пожарът е ограничен, но не е потушен. Към този момент опасност за къщите на хората няма. Пожарникарите са направили просеки в гората, така че пламъците да не могат да слязат към селото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *