
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
бекон – 300 г сурово пушен, на лентички
олио – 3 с.л.
кромид лук – 2 глави
праз лук – 1 стрък (бялата част)
моркови – 1 бр.
червени чушки – 1 бр.
целина – 1 стрък
чесън – 1 – 2 скилидки
брашно – 1 с.л.
червен пипер – 1 с.л., пушен
грах – 450 г, замразен
картофи – 1 – 2 бр., дребни
бульон – 1 л, зеленчуков или телешки
дафинов лист – 2 бр.
черен пипер – 6 зърна
домати – 1/2 ч.ч. ситно нарязани
сол
черен пипер – на вкус
зелени подправки – за поръсване на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязаният на кубчета или лентички бекон се запържва в тиган в олиото до златисто и с решетъчна лъжица се заделя в чиния.
В същата мазнина с щипка сол се задушават нарязаните на едро зеленчуци – кромид лук, праз лук, чесън, морков, чушка и целина. Щом поомекнат, се добавя 1 с.л. брашно, като се бърка енергично, за да не стане брашното на бучки и след минутка – и 1 с.л. пушен червен пипер.
Добавя се грахът, обелените и нарязани на половинки дребни картофи и горещ зеленчуков или телешки бульон, колкото да покрие зеленчуците. Пускат се няколко зърна черен пипер и дафиновият лист, и яхнията се оставя да къкри до готовност на граха и картофите.
Щом се сварят, картофите се изваждат и намачкват с вилица, връщат се в яхнията с грах заедно със скълцаните домати.
Домашната яхния се оставя още няколко минути да покъкри на умерена температура, след което се подправя със сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се поръсва със зелена подправка по избор – копър, магданоз, мащерка или друга по ваш вкус.
Грах с бекон яхния се поднася горещо, като върху всяка порция се поръсва от запържения бекон./готвач.бг