НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
грах – 400 гр
лук- 1 брой
моркови- 1 брой
брашно – 2 супени лъжици
домати- 1 брой
червен пипер- 1 чаена лъжица
копър- 1/2 връзка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първата стъпка от рецептата за грах яхния е подготовката на зеленчуците. Почиствате и нарязваяте лука и моркова на дребно, след което изсипвате нарязаните зеленчуци в тендежера със сгорещено олио. Задушавате зеленчуците за около 5 минути. Добавяте и брашното, като бъркате непрекъснато и много стартелно, за да не се получат бучки.
След това добавяте граха и червения пипер, разбърквате добре и добавяте вода, колкото да покрие граха. След като заври слагате и нарязаните на ситно домати и около една чаена лъжичка сол и оставяте да заври. Оставяте яхнията от грах да ври до пълно сваряване на граха. А кога граха е добре сварен не можете да прецените „на око“, защото (уви) в търговската мрежа има десетки видове грах и за сваряването на всеки е необходимо различно време. Затова, за по-сигурно, пробвайте едно-две зрънца.
След като яхнията от грах е сварена сваляте тенджерата от котлона и добавяте нарязания на ситно копър.
Рецептата за грах яхния е изпълнена!
Лещата е друг любим представител на семейство бобови. В България най-често се ползва кафява леща под формата на леща яхния. Все по-често в кухнята на българина навлиза и червената леща, с която се приготвят различни по-екзотични ястия, като например крем супата от червена леща.
ДОБЪР АПЕТИТ!