Грис-тарталета с ябълки и карамелен крем

Продукти

1 л прясно мляко
100 г грис
ябълка
канела
150 г захар

за крема:
300 мл сметана
1 ч.ч. захар
20 г масло
2-3 ябълки
орехи

Начин на приготвяне

Налейте в тенджерка 800 мл прясно мляко. В останалото мляко разтворете гриса. След като млякото заври, добавете захарта и оставете да се разтопи. Налейте сместа с гриса и бъркайте докато се сгъсти (около 3-4 минути). Свалете от котлона и изсипете сместа във форма за тарталета (с изпъкнало дъно). Оставете да се охлади и приберете в хладилника да се стегне напълно. Карамелизирайте захарта с маслото. Налейте около 150 мл от сметаната (загрята). Разбъркайте добре, за да се хомогенизира. Свалете от котлона и оставете да се охлади.

Разбийте останалата сметана и към нея прибавете на тънка струя 2/3 от карамеления сос като бъркате непрекъснато. Загрейте останалия карамелен сос и в него пуснете нарязаните на филийки ябълки. Варете ги около 2-3 минути. Извадете и ги оставете да се охладят.

Извадете тарталетата от хладилника и я освободете от формата. Напълнете я с карамеления крем (оставете малко за украса), а върху него подредете ябълките. Залейте ги с останалият карамелен сироп, поръсете с малко смлени орехи и украсете с розички от карамеления крем. Върнете в хладилника да се стегне напълно.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *