Грозен скандал на големия християнски празник Рождество Богородично! Спор за пари, заплахи с полицията и кой да сготви курбана нажежиха страстите в Дупнишко

Грозен скандал помрачи празника Рождество на Пресвета Богородица в дупнишкото село Дяково. Заради неразбории между местното църковно настоятелство и архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски имаше два отделни курбана, които разделиха миряните в два лагера по недопустим начин. Докато настоятелството приготвяло няколко казана, отец Паликарски, който служи в храма в селото, и хората му са сготвили 4 овце отделно. Практически недоразуменията възникнали на политическа основа между кметицата на селото Росица Илиева, която е бивша клисарка в селския храм, и архиерейския наместник.

В Дяково живеят около 150 души, миряните са разделени на две – едните поддържат кметицата Росица Илиева, другите пък застават зад свещеника. Жители на селото коментираха тези дни, че отец Паликарски и кметицата работили добре за църквата, но по неясни причини се получил разрив във взаимоотношенията им и църковното настоятелство се отдръпнало от свещеника.

Навръх празника настоящата клисарка Соня Кралева, която имаше голямо желание да работи за храма, хвърли оставка. Тя имала уговорка с отец Паликарски да й плаща по 30 лв. на месец, за да поддържа двора и храма чисти и на всеки празник да отваря черквата. Пред репортер на „Струма“ Соня Кралева заяви: „Напуснах, защото отец Паликарски не ми е платил заплатата от по 30 лв. на месец. Аз се грижа за болен човек, тези пари са ми необходими. Издадох храма и напуснах. Направена ми беше ревизия, всичко излезе точно, няма нито стотинка по-малко“, заяви разочарована Соня Кралева.

Кметицата Росица Илиева заяви по повод скандала: „По време на празника миналата година бяха продадени купони, но на последните миряни беше сложена само чорба, нямаше нито хапка месо. Църковното настоятелство още тогава реши тази година то да приготви курбана. Имахме дарение 4 овце и още една закупихме. И така готвихме двата курбана едни до други. Отец Г. Паликарски ни заплаши с полиция, ако влезем в двора на храма и готвим там. Дворът не е негова собственост. Сготвеният от нас курбан не бил осветен и не било по християнските канони да се раздава като такъв, обвиняваше ни отец Паликарски. Ние сме осветили всичко на 1 септември. Сготвихме 5 казана с чорба. Единият остана и го дадохме на юндома в Дупница. Хората от селото се веселиха, това е важно за мен.

Паликарски нека говори каквото си ще, че съм правила предизборна агитация на празника. Няма такова нещо. В селото не се избира кмет, а се назначава наместник от кмета на общината. Толкова години отговаря за храма, а отец Паликарски не направи нищо да го подобри“, каза Илиева.

Отец Георги Паликарски също представи своята гледна точка по скандала: „Откакто съществува храмът, не са готвени два курбана за празника. Тази година черковното настоятелство реши те да правят курбана. Аз се съгласих, но в последния момент жена от селото дари две овце и как да я върна? Един фермер даде още една овца и реших да се готви курбан в черквата. Вместо да направим един общ курбан, църковното настоятелство реши да се отдели. Р. Илиева, Илиана Попова и още две жени от настоятелството са заплашвали магазинерката в хранителния магазин да не продава купони за курбана на храма. Магазинерката отказа да ги продава, страхувала се от тях.

Що се отнася кой разрешава да се готви в двора на храма, това съм аз. Аз съм председател на настоятелството и служа в храма. Наистина им казах, че ще извикам полиция, ако нахалстват да влязат в двора на храма и да готвят чорбата за празника, но не се стигна дотам. Искаха да използват черквата за политика, но не се получи. Черквата е над политиката и няма да го позволя“, категоричен е отец Г. Паликарски.

Възрастни хора в селото коментираха ситуацията така: „Какви времена дойдоха – и в храма да се карат и обиждат! Това не е било досега. Какво има става на тези хора? Нямат ли страх от Бога, още повече че служат на него?“.

„Уж интелигентни хора, а се карат кой да сготви курбана и кой е по-праведен пред Бога на фона на живота, който водим всички. Преди дни почина моя приятелка в Дупница. Живя в голяма бедност. Децата й нямаха пари да я погребат, а е работила цял живот за пенсия от 236 лв. От общината я погребаха без пари, но те не плащат опело от свещеник. Свещеникът, който извърши ритуала по погребението, поиска да му се платят 70 лв. Намериха се хора и платиха моята приятелка да си отиде от този свят като християнин. Това е страшното и грозното – да работиш цял живот и после да те погребат като социално слаб. На хората не им пука кой и колко курбан ще сготви. В случая жителите и гостите на селото са яли до насита безплатен курбан“, включи се в коментарите възрастна жена от Дяково, която изрично предупреди, че не иска името й да се пише.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *