Необходими продукти:
- салвия – пресни листа
- лозови листа – 20 бр. от буркан
- черен пипер
- сол
- розмарин – 1 стрък пресен
- ориз – 1 ч.ч.
- чушки – 1 бр. червена
- зехтин – 8 с.л.
- лук – 1 глава
- стафиди – 50 г от бяло грозде
- маслини – 40 бр. зелени, без костилки
Начин на приготвяне:
Накълцайте на ситно лука и го запържете в зехтин. Добавете накълцаната на ситно чушка, която сте почистили от семената.
След няколко минути се добавя и почистеният и измит ориз, разбъркайте. После добавете нарязаните зелени маслини и стафиди. Разбъркайте.
Сипете 2 ч.ч. гореща вода. Щом оризът стане гъст, овкусете със сол и черен пипер, както и със зелениите.
Разстелете лозовите листа и сложете по 2 лъжици плънка. Завийте сармите и ги подредете в тенджера.
Затиснете лозовите сармички с порцеланова чиния. Полейте с гореща вода и варете 30 мин. с капак.
Гръцките лозови сармички са готови!
loading...