Необходими продукти:
loading...
1,5 кг големи печурки 200 г белен зрял боб 1/2 корен пащърнак 2 глави лук 3 големи моркова 3 скилидки чесън 800 г домати на кубчета от консерва 3 ч. ч. зеленчуков бульон 60 мл зехтин 2 с. л. ретро горчица 1 щипка захар 3 стръка мащерка 1 връзка копър сол и черен пипер на вкус Бобът се сварява до готовност, като се изхвърля първата вода. Оставя се настрана в тенджера с водата от варенето (тя е, колкото да го покрива). Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът наситно, морковите се настъргват на едро ренде, а пащърнакът се нарязва на ситни кубчета. Гъбите се обелват и заедно с пънчетата се нарязват на едри кубчета. Зехтинът се загрява и в него се запържват до омекване лукът, пащърнакът, чесънът и морковите. Слагат се горчицата и мащерката. Разбърква се и на няколко пъти се прибавят гъбите и пънчетата (за да се запържват, а не да се варят). Когато и те се задушат, се сипват в тенджерата със сварения боб, налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън за 20 минути. Слагат се доматите и се овкусява със захарта, сол и черен пипер. Оставя се на слаб огън за още 30 минути. Готовото ястие се поръсва с наситнения копър и се поднася. |