Гъбена яхния с боб и пащърнак

Необходими продукти:

loading...


1,5 кг големи печурки
200 г белен зрял боб
1/2 корен пащърнак
2 глави лук
3 големи моркова
3 скилидки чесън
800 г домати на кубчета от консерва
3 ч. ч. зеленчуков бульон
60 мл зехтин
2 с. л. ретро горчица
1 щипка захар
3 стръка мащерка
1 връзка копър
сол и черен пипер на вкус

Бобът се сварява до готовност, като се изхвърля първата вода. Оставя се настрана в тенджера с водата от варенето (тя е, колкото да го покрива).

Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът наситно, морковите се настъргват на едро ренде, а пащърнакът се нарязва на ситни кубчета.

Гъбите се обелват и заедно с пънчетата се нарязват на едри кубчета.

Зехтинът се загрява и в него се запържват до омекване лукът, пащърнакът, чесънът и морковите. Слагат се горчицата и мащерката.

Разбърква се и на няколко пъти се прибавят гъбите и пънчетата (за да се запържват, а не да се варят).

Когато и те се задушат, се сипват в тенджерата със сварения боб, налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън за 20 минути.

Слагат се доматите и се овкусява със захарта, сол и черен пипер. Оставя се на слаб огън за още 30 минути.

Готовото ястие се поръсва с наситнения копър и се поднася.
 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *