
Необходими продукти:
ориз – 1 чаена чаша
лук – 1 глава
моркови – 1 брой
гъби – 500 грама
черен пипер – 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Измивате и почиствате моркова, почиствате и лука и ги нарязвате на дребни парченца, след което ги изсипвате в сгорещено олио (около 3-4 супени лъжици) в тенджера и разбърквате. След 4-5 минути към задушените зеленчуци добавяте и измитите и нарязани на едри парчета гъби (средно големите гъби разрежете на 4). Разбърквайте непрекъснато в продължение на 2-3 минути.
След това към задушените гъби и зеленчуци добавете и измития ориз. Разбърквайте непрекъснато в продължение на още 3-4 минути. Ако ползвате кафяв ориз, който е не само по-полезен, а и много по-ароматен е добре да накиснете ориза предварително за около час-два. След като го подготвите по този начин той се уври много по-бързо. Белият ориз не се нуждае от предварителна обработка, нужно е само да го измиете и отцедите преди да го добавите към зеленчуците.
Получената смес изсипвате в тава, добавяте около една чаена лъжица сол (и черен пипер по желание) и три чаени чаши вода. Печете гъбите с ориз в предварително загрята на 200 градуса фурна докато оризът попие напълно водата.