ДАНС, МВР, прокуратура и РЗИ в акциите срещу замърсителите на въздуха в Перник

От началото на тази година са извършени 16 проверки, 10 от които внезапни. При всички тези проверки в „Топлофикация“ – Перник не е установено нарушение, пише Дарик. Няма доказателства, че в централата се горят отпадъци. Това каза днес в Перник министърът на околната среда и водите Нено Димов.

В края на миналата година е установено горене на биомаса, като тогава на „Топлофикация“ е наложена глоба от 50 000 лева, която се обжалва в съда, допълни министър Димов по време на съвместния брифинг с кмета на Перник Вяра Церовска.

Според министъра, трябва да се търси нов подход. Затова е решено в проверките да се включат ДАНС, МВР, прокуратура, РЗИ и екозащитници от Перник. Всички те заедно ще започнат масирани и изненадващи проверки във всички индустриални звена в Перник в търсене на замърсителя.

Много е важно и представители на „Дишай Перник“ да участват в тези проверки. Така ще се даде възможност на гражданското общество да има реално участие във всичко, което става – категоричен е Димов.

„Ясно е, че замърсяване на въздуха има. Всички го виждаме. Никой обаче досега не може да установи откъде идва замърсяването. Затова ще се проверят всички индустриални обекти“, категорична бе и Вяра Церовска след тазнощната й проверка, при която е установена много наситена миризма в района на кметство „Изток“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *