Дебютанти обраха наградите за червено вино в седмото издание на традиционния конкурс, организиран от благоевградското читалище „Н. Вапцаров 1866“ „Най-начетен майстор винар“.

Събитието събра в библиотеката не само производители, но и ценители на еликсира на боговете. Мераклии да премерят майсторлъка си още през декември се обаждали да питат за дадата на конкурса, разкриха библиотекарите. 21 червени и 6 бели вина се конкурирали за отличията, а с отговорността да ги дегустира и да присъди отличията тази година бе натоварен инженер енологът Мирослав Гарванов.

В челната тройка на конкурса за най- добро червено вино бяха класирани производители, които за първи път се включват в надпреварата. С трето място бе отличено виното на Добрин Мазурски, втората награда отиде при Чавдар Велев, а победител в категорията стана Иван Топалов, който отсъстваше, но пък съпругата му прие аплодисментите за майсторлъка му. При белите вина Весела Георгиева, която участва в конкурса от първото му издание и няколко пъти е била в челната тройка, бе отличена с трето място за розето си. Тя разкри, че тайната на хубавото розе е бързината и точността при правенето, и отбеляза, че обича да експериментира при правенето на вино. Награденото тази година е букет от два сорта гръцко грозде – малагозия и ксино мавро, предпочетени от производителката заради хубавия вкус и аромат.

Трикратният победител през годините в категорията Борис Алексов грабна второто място, а Илиян Бойчев затвърди миналогодишната си титла за най- голям майстор на бяло вино.

С няколко изпълнения читалищната група за стари градски песни „Нежни звуци“ създаде интимна атмосфера още в началото на празника, посветен на виното и любовта, Люба Рупова допълни лиричното настроение на присъстващите със стихове на Евтим Евтимов, а ръководителката на литературния клуб „Огнище“ Росица Зиновивева изненада приятно присъстващите, като прочете свои стихове, отбелязвайки, че 14 февруари за нея е още по-специален ден заради рождения ден на сина й.


Партито продължи с наздравици и сладки приказки за любовта и тънкостите при направата на хубавото вино.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА
