Ден преди 4-ия опит за избор на ОбС шеф в Благоевград! Няма яснота около кандидатурите

Два дни преди четвъртата сесия в петък на местния парламент на Благоевград за избор на председател, съветниците не са наясно за кандидатурите, които ще обсъждат и дали изобщо ще има такива. Най-голямата група на ГЕРБ са в очакване на „централно“ решение от София за позицията си, останалите партии със солидно присъствие от по 4-ма и 5-има съветници засега тактически изчакват след няколко неуспешни номинации.

Коментарите в града са, че съветниците умишлено блокират и затрудняват работата на Общинска администрация в лицето на новия кмет Румен Томов и екипа му. От началото на седмицата в публичното пространство за председателския пост в ОбС се спрегна и името на Радослав Тасков.

Репортер на „Струма“ потърси становището на общински съветници с въпрос ще издигат ли кандидатура в петък и кого ще подкрепят. Ето отговорите:

Рашко Динков, шест пъти кандидат за поста от листата на Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“:

„В зависимост от номинациите в петък ще решим дали отново ще се издигне кандидатурата ми. Решението ще вземем като група преди сесията. Ако има номинация отдясно, ние ще я подкрепим“. 

Рашко Динков

Любен Милев, лидер на групата на „БСП за България”:

„Още нямаме становище на групата по въпроса,  довечера се събираме в централата да обсъдим дали ще издигаме кандидатура за председателския пост и кого ще подкрепим“.

Любен Милев

Радослав Тасков, водач на групата на Местна коалиция ЕНП:

„Нямам намерение да се кандидатирам за председателския пост, поне не в ситуацията, в която сме в момента”, отхвърли слуховете Радослав Тасков и заяви: „Предупредиха ме, че от групата на А. Тодоров се готвят да издигнат кандидатурата ми срещу тази на Рашко Динков, но не бих го допуснал. Факт е, че имаше проведени избори, на които доста хора се заявиха като победители. Техен е ангажиментът да обединят сега този разнороден Общински съвет и това не е работа на кмета, защото и такива коментари чувам. Но явно някои още не са разбрали, че победител на изборите бе негативният вот срещу Атанас Камбитов, а проводниците на тази политика се приемат по-скоро като символ на разединението. Виновни за това до момента в ОбС – Благоевград да няма избран председател са съветниците с белите бюлетини и това е ясно на всички. Единствени в настоящия местен парламент, които не гласуваме с бели бюлетини, сме трите групи: нашата, на ГЕРБ и на Р. Динков. Личното ми мнение защо нямаме избран председател е, първо, защото имаме изключително фрагментиран ОбС, съставен от 14 формации, от които най-голямата е от 6-има съветници, което е под 15% от  общия състав, като големите групи вляво и вдясно нямат мнозинство. От тези 14 формации новите съветници в състава на местния парламент са 23, като дори и на този принцип членовете с опит нямаме мнозинство. Ние още не си знаем имената, как да има избор, още повече че подходът при номинациите е изцяло погрешен: казват се някакви имена, без тези хора да излязат и да представят концепция за работа (съмнявам се дори, че имат такава). Правят се тайни срещи, злослови се срещу колеги… Един от колегите, който за първи път влиза в състава на ОбС, ми призна, че е изумен как ходели да му казват кой не става за председател, но никой не е дошъл да каже кой става. Докато не се приключи с политиката на разделение и отхвърляне и не се поеме курс на обединение и търсене на консенсус, председател няма да се избере, без значение дали неуспели кандидати за общински съветници влизат в ролята на клакьори от дъното на залата“, коментира Р. Тасков.

На въпрос дали и как ще се развият нещата след сигнала на Ат. Камбитов до ОИК, той коментира, че се съмнява комисията да вземе решение и предполага, че казусът ще се прехвърли към съда, а до излизане на окончателното становище няма как работата в общината да спре.

Радослав Тасксов

Красимир Роячки, съветник от групата на ГЕРБ:

„Решение дали да издигаме наша кандидатура, или оставаме в опозиция, нямаме още, изчакваме и утре становище от София. Ситуацията в Благоевград обаче става много заплетена с казуса около кмета Томов, вече чувам, че между групите се водят преговори и много вероятно в петък да се поиска да се изчака до следващия петък развръзката с градоначалника и ако ще се избират и кмет, и председател на ОбС, да седнат всички групи и да се договорят, като си разделят двата поста леви и десни. Проблемът с липсата на избор на председател досега е, че всички са на твърди позиции – да не е от БСП, да не е от ГЕРБ, да не е Рашко Динков… В едно съм убеден – че този разнороден ОбС трябва да се обедини от човек с опит, който да е ангажиран изцяло с работата му. Много уважавам като човек и като хирург д-р Велчев, чиято кандидатура бе издигната на миналото заседание, но не смятам, че с 4-часов работен ден той би могъл да се справи и да е обединяваща фигура в ОбС. Силно се надявам в новата политическа ситуация да ни разрешат да издигнем кандидатура“.

Красимир Роячки

Андон Тодоров, лидер на групата на ПП „Партия на зелените:

„Запазвам си правото да се кандидатирам още веднъж за председателския пост и смятам това за мое морално задължение пред избирателите, които ми гласуваха доверие и с вота си ме наредиха на трета позиция след Камбитов и Томов в кметските избори. На практика от всички общински съветници аз съм натоварен с най-солидната персонална подкрепа, съответно и отговорности пред гражданите на Благоевград. Факт е, че „приятелски огън“ стана причина да не оглавя ОбС още при първото гласуване, когато получих 20 гласа и не ми достигна само 1. За разлика от мнозина, аз не съм настроен реваншистки, бих се кандидатирал още веднъж за поста, но ако го направя, ще разчитам на подкрепа от всички страни, защото съм за широка коалиция, в интерес на Благоевград и за промяна на статуквото, каквато поискаха гражданите. За разлика от останалите колеги, чиито кандидатури бяха издигнати,  аз се срещнах с отделни политически формации, за да разясня визията си за работата на ОбС. Категоричното ми становище е, че председателят не бива да става кукла на конци на никого, трябва да има собствено мнение и да го отстоява, но и да се съобразява с настроението на болшинството. Стратегически изчаквам групата на ГЕРБ в ОбС да изпълни поетия ангажимент към Р. Динков и съм отворен за разговори за подкрепа на обща кандидатура, без значение от коя страна ще се издигне тя. Болшинството в групата на ГЕРБ са хора със сериозен опит и политическа зрялост, те са наясно, че консултациите са важни и независимо от политическата принадлежност, за всички съветници в ОбС интересите на хората трябва да са на първо място. Най-важното е ОбС – Благоевград да работи в интерес на всички граждани, а не избирателно да се стопират едни преписки, а за други да се затварят очите, като се прокарват безпринципно. Председателят трябва да следи за равнопоставеност на всички и да е безпристрастен, качества, които в предишното ръководство на ОбС липсваха. Благоевградчани трябва да знаят какво се гласува на сесиите и защо, нужна е пълна прозрачност на работата на местния парламент, а не гласуване „под строй“ на срамни за града ни решения. Важното е ОбС да се обедини около нов начин на работа, с открити консултации на всеки 6 месеца на проблемите, за да не се блокира решаването на важни за хората и града въпроси. Причината досега да не се избере председател на ОбС е, че хора в сянка се опитват да държат „конците“, за да дискредитират работата на общината и кмета Томов с надеждата да се запази статуквото. То обаче се промени с вота на благоевградчани преди месец“.

Андон Тодоров

„И този петък няма да има избран председател“, прогнозира съветникът Кирил Ваклинов от ПП АБВ. „Днес е сряда (б.р. вчера), а никой не ми е звъннал по телефона с идея или предложение за номинация. Толкова важно решение като подкрепа на кандидат за председател не се взима 5 минути или 2 часа преди вота. За да спре да буксува този парламент по тази точка, най-логичното нещо е кметът да събере представители на големите групи около една кръгла маса, като ги накара да обсъдят ситуацията и да вземат решение. В противен случай, ако не се случи диалог и продължават да не си говорят, до март няма да имаме председател”, прогнозира Ваклинов.

Кирил Ваклинов

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Андон Тодоров - ОбС шеф!!!

    Интелигентни, образовани и умни, и най-вече пораснали момчета и момичета избрани за народни представители от и на гражданите на Благоевград –

    седнете и изберете Андон Тодоров за Председател на Общинския съвет!

    Благоевград има нужда в управлението от нови хора, нови идеи, нова организация за развитие!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *