Дипломира се 143-ият випуск на Националната хуманитарна гимназия /бивша Солунска/, плакета за отличник заслужи Т. Бостанджиев

Двама абитуриенти не бяха допуснати до церемонията заради въведения дрескод – без къси панталонки

127 абитуриенти от 143-ия випуск на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” Благоевград /бивша Солунска/ се дипломираха на тържествена церемония в зала „22 септември”. И както повелява традицията, за тържественото събитие бе въведен дрескод – подходящо облекло.

„Учениците са предварително информирани и много добре знаят да не идват по къси гащи, все едно че са тръгнали на плаж”, обясни учителят по физическо възпитание и спорт Иван Парасков. Той и колегата му Цветан Кетипов застанаха на входа, за да осъществяват пропускателен режим и всъщност двама абитуриенти не бяха допуснати в залата, тъй като не се съобразиха с правилата, тоест бяха по къси панталонки, но всички останали спазиха изискването.

Церемонията започна с изпълнение на живо и националния химн, след което към зрелостниците се обърна директорът на НХГ Светлана Солачка. Тя изрази увереност, че завършващите ще станат достойни граждани на България и света, и ги посъветва да следват мечтите си, да не се отказват и да вярват в себе си, тъй като най-доброто предстои. 

Плакета „Отличник на випуска” заслужи Тенчо Бостанджиев от 12 „б” клас, който е с успех от 6.00 от целия курс на обучение и е сред изявените възпитаници на НХГ. Като единадесетокласник Тенчо стана носител на стипендията, която очният лекар д-р Йордан Тумбев основа в памет на своята майка, учителката по математика Венета Тумбева. През годините дванадесетокласникът участва в националната олимпиада по математика. Печели призови места и в редица други състезания, включително и първо място в областта на „Европейско кенгуру”. Сега в разговор с репортер на „Струма” отличникът сподели, че е използвал стипендията по предназначение, а именно да надгражда знанията и подготовката си по програмиране, и в бъдеще смята да продължи своето развитие в областта на информатиката.

„Не бих казал, че през 5-те години в НХГ ми беше трудно. Най-важното е човек да положи необходимия труд и да бъде постоянен”, призна отличникът и от името на випуск 2023 благодари на учителите и ръководството.

„От нас, младите, зависи какво ще бъде утрешното днес. Ние сме тези, които ще изпишем нова страница от историята на света. Лесно е да критикуваш отстрани, но е въпрос на лична отговорност да пробваш да промениш нещата, с които не си съгласен. Страната ни има нужда от хора, които са високообразовани, добре подготвени и способни да окажат положително въздействие”, каза от трибуната Т. Бостанджиев.

Със специална грамота за издигане авторитета на училището бе удостоена звездата на Благоевград Александрина Механджийска, която също е пълен отличник. Любопитното е, че при кандидатстването след 7 клас Алекс бе приета и в Математическата гимназия, но реши да последва сърцето си и предпочете музикалната паралелка на НХГ. През годините тя доказа, че наред с обучението в профил „Изкуства” се развива изключително успешно в областта на информационните технологии и програмирането. Преминавайки в самостоятелна форма на обучение, тя постъпи като студент в частното учебно заведение за практическо обучение на ИТ специалисти и програмисти „СофтУни” и завърши изключително трудните за мнозина хора модули и нива като JS Basics, Fundamentals, Advanced, Applications, HTML & CSS, Angular и JS back-end… Вече има и опит като ментор на американски студенти, гост-лектор и трейнър. Получава и предложения за работа от редица компании, но тъй като не бе завършила средното си образование, не можеше да се ангажира с 8-часов работен ден, но пък работи почасово.

Като ученичка в 11 клас Алекс се представи блестящо и на националната олимпиада по информационни технологии и стана следващият носител на стипендията на д-р Тумбев. Сега, по време на церемонията, А. Механджийска, която заслужи място и е сред 100-те най-влиятелни ИТ личности в страната ни, демонстрира другия си талант – изумителните си вокални възможности и изпълни на живо и по действително впечатляваш начин вечния хит на група ФСБ „Високо”.

С диплом 6.00 е и Вероника Велячка, дъщеря на учителката по ИТ Миглена Велячка.

„Разбира се, че майка ми ме подкрепя и ми дава напътствия, но не ми е помагала с уроците и не ми е писала домашните”, каза с усмивка по време на бала си отличничката. Г-жа Велячка допълни, че за да не е в конфликт на интереси, не тя, а колежката й Албена Узунова е преподавала по информационни технологии на дъщеря й.

На сцената излязоха и близо 35-имата абитуриенти, завършващи с успех над 5.50, след което започна връчването на дипломите по класове.

От името на родителите с думи на благодарност към учителите и ръководството се обърна преподавателката във Факултета по педагогика на ЮЗУ гл.ас. д-р Вяра Цветанова, майка на зрелостничката Стела Цветанова.

Музикален поздрав към присъстващите отправи и талантливата абитуриентка от музикалната паралелка Гергана Постолова. Любопитното е, че тя завършва заедно със своята сестра близначка Габриела, която е в паралелката по изобразително изкуство.

„И двете можем да пеем и да рисуваме, но усещаме изкуството по различен начин, затова си разделихме талантите”, казаха близначките, които са избрали и отделни пътища за бъдещето си развитие.

Признание за своя труд и професионализъм заслужиха и класните ръководители – Диана Петрова на 12 „а”, Йордан Иванов на 12 „б”, Хенриета Митева на 12 „в”, Милана Влахова на 12 „г” и Ани Рупова на 12 „д”. Те бяха извикани на сцената и под аплодисментите на ученици и родители директорът Св. Солачка им връчи поименни грамоти.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *