Днес честваме Кръстовден

Българската православна църква днес чества Въздвижение на Господния кръст. Този християнски празник е установен в чест на намирането на дървения кръст, на който е бил разпнат Исус Христос.

На Кръстовден се прави водосвет, а светият кръст се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите.

Легендите заКръстова гора са стотици и всички те са свързани с чудодейни изцеления. Хората вярват, че в нощта срещу 14 септември небето се отваря и с Божията сила молитвите се сбъдват.

В нощта срещу 14-ти септември мнозина вярващи специално търсят в краката си малки камъни с изображението на Кръста Господен. Хората вярват, че всички камъни в тази местност имат такива изображения и носят късмет на притежателите си.

Император Константин Велики е видял на небето сияещ кръст. По негова поръка майка муцарица Елена обиколила Палестина и местата, осветени от евангелските събития.

След дълги издирвания на хълма Голгота били намерени три кръста. След допир до един от тях тежко болен човек получил изцеление. Било сигурно, че това е Кръстът на Спасителя. Йерусалимският епископ Макарий въздигнал Кръста високо, така че целият народ да го види и да му се поклони.

Днес православните християни още веднъж се прекланят пред Божията саможертва, а в памет на претърпените страдания спазват строг пост.

В Силистра с Божествена Света литургия в катедралния храм „Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел“ ще започнат проявите по случай Празника на крайдунавския град – Кръстовден.

Ще бъде осветена и тържествено открита паметна плоча за 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството, а вечерта на централния градски площад „Свобода“ ще има тържествена церемония и концертна програма.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *