Домашен кетчуп

Необходими продукти:

10 л прясно изцеден доматен сок без семки и люспи
сол на вкус – около 4-5 с л е
700 гр захар
350 мл оцет 6%
4 с. л. чубрица
15 гр кимион
15 гр черен пипер
5-6 гр бахар
7-8 бр. дафинов лист
1 ч. л. лют пипер
7 пак. х 80 гр натурално царевично нишесте  – без оцветители и аромати
10 гр лимонена киселина (лимонтозу)

Начин на приготвяне:

Подправките се мелят ситно.
Прибавят се към оцета и сместа се завира.
Като заври се изключва, затваря тенджерата/купата с капак и оставя да престои 2-3 часа.
Прецежда се през няколко слоя марля или тензух.
Доматеният сок се слага да изври 1/3 от него – да остане около 7 л.
Прибавя се солта и захарта.
Изважда се в тенджера около 600 мл от сока и се оставя да изстине.
Останалия сок през това време ври
Ароматизирания оцет се прибавя към доматения сок и е добре да поври 6-7 мин. с него

Нишестето се размива в добре охладения отделен доматен сок. .
С енергично бъркане се прибавя към врящия доматен сок.
Прибавя се по малко, ако трябва не се изсипва цялата смес с нишестето, тъй като изстине се сгъстява още малко.
Като се извади на чиния и капне – капката трябва да се стича много бавно и застива, или пробвайте няколко капки на чинийка и след 2 минути като се обърне обратно – да не са мръднали.

Запечатва се в буркани и се вари не повече от 10 мин.
От тази доза излизат 17-20 бурканчета по около 400 гр.

Забележка: Лимонтозуто се слага, ако готовия продукт е за бърза консумация – прибавя се в кетчупа, разбърква, налива вряло в буркани, запечатва и обръща на капачката, за да залепне силикона и. Но при тези случаи не винаги издържа до пролетта, както стерилизираните.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *