Пастърмата може да приготвите от свинско или телешко месо, както и от пилешко.
Необходими продукти:
свинско бон филе или контра филе, съответно телешко,
морска сол на кристали,
подправки: чубрица, смидух, сладък червен пипер, лют червен пипер, пушен червен пипер, чимен… подправките са по избор.
Начин на приготвяне:
Най-добре е предварително да оформите парчетата месо. Нарежете филето на правоъгълни парчета широки около 5-6 до 7 см и с дължина около 12-15 см. Добре е да няма изтънени краища, които ще изсъхнат много по-рано.
Вземете подходящ съд и сложете не по-малко от 1.5-2 см морска сол на дъното. Сложете месото и го посипете от всички страни обилно с морска сол.
Затворете съда и оставете за 24 до 30 часа в хладилник (за свинското месо). За телешката пастърма месото трябва да престои 48 часа, тъй като телешкото место поема по-бавно солта.
Солта извлича водата и кръвта от месото.
След необходимия престой в солта, месото се изважда и се слага в студена вода за 24 часа в хладилник като поне веднъж водата се сменя.
Изкиснатото месо се подсушава добре с кърпа или домакинска хартия и се овалва в избраните от вас подправки.
Ако сушите месото навън, промушете с дебел канап или готварски конец на 2-3 см от края на парчето.
Сушенето става в хладилник или навън ако времето позволява. За сушене навън температурите не трябва да надвишават 7-8 градуса.
Добре е да е сухо и студено. Съхне за около 10-12 дена, зависи от вашия вкус за сухо.
В хладилника подготвеното месо се слага задължително върху скаричка и съхне около 15 дена, може и малко повече зависи от хладилника.