
Необходими продукти:
- ЗА БЛАТА
- яйца – 4 бр.
- масло – 120 г
- черен шоколад – 150 г
- захар – 1 ч.ч.
- какао – 2 с.л.
- брашно – 1 ч.ч.
- бакпулвер – 1 ч.л.
- сол – щипка
- ЗА МАЗАНЕ
- конфитюр от кайсии – 200 г
- ЗА ГЛАЗУРА
- черен шоколад – 120 г
- вода – 100 мл
- захар – 1 ч.ч.
- олио – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
За тази торта Сахер чашата е с вместимост от 200 мл.
диаметърът на тортата е 26 см.
В дълбока купа сложете мекото масло и захарта и разбийте с миксер до побеляване на сместа. Прибавете яйцата едно по едно и разбивайте добре с миксера след всяко яйце.
Следва какаото, разтопен в микровълновата шоколад, накрая брашно и бакпулвер, щипка сол.
След брашното не се разбива дълго.
Намажете форма с диаметър 26 см обилно с меко масло и изсипете сместа.
Печете шоколадовия блат на загрята на 180 °C фурна за 15 мин. На 170 за 15 и на 160 за 10. Не бива да се препича. Оставете блата малко да постои във фурната на отворена леко врата.
Извадете и охладете.
С конец се разрязва на две по хоризонтал. Но тази класическа торта е чудесна и без да се реже блатът.
Конфитюрът загрейте за кратко в микровълновата и минете през цедка.
Намжете блата и захлупете с втория. Отгоре и отсрани намажете също добре с конфитюр. Блатовете са много нежни и затова е по добре да се работи с леко топъл кайсиев конфитюр.
Така намазана празнична тортата е добре да престои минимум час, за да засъхне конфитюрът.
През това време, малко преди да изтече часът за съхненето, приготвяме заливката, шоколадовата глазура.
В касерола на котлона загряваме водата и захарта до усвояване на захарта. Добавяме начупен шоколада и бъркаме енергично до усвояването му. Варим съвсем за кратко всичко. И след това охлаждаме леко, да не е вряло, но топло и да се разнесе добре по тортата.
Разливаме по повърхността ѝ шоколадовата глазура. Охлаждаме.
Може да напишете с малко шоколад или друго Sacher върху глазурата и ще имате торта с оригинален вид. Вие можете да сложите каквото желаете.
При сервиране също може да се добави топка сладолед към домашната торта Сахер.gotvach.bg