НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ЗА ТЕСТОТО
- вода – 1 млечна кофичка хладка (към 400 – 500 мл)
- олио – 3 супени лъжици
- оцет – 1 супена лъжица
- сол – 1 чаена лъжичка
- брашно – около 1 кг (за еластично тесто)
- ЗА ПЛЪНКА
- мас – 1/2 ч.ч. разтопена
- олио – 1/2 ч.ч.
- сирене – 300 – 400 г натрошено
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тестото, като към водата прибавяме олио, оцет, сол и с брашно замесваме еластично тесто, което намазваме с олио и оставаме за 30 минути на стайна температура да се отпусне.
От тестото правим топчета с размер малко по-големи от яйце. Всяко топче разточваме леко с диаметър, колкото малка чиния. Слагаме настрани върху набрашнена повърхност и покрити с кърпа, да не хванат коричка.
След като разточим всички кори, вземаме с много добре намаслени с олио ръце и върху голяма памучна покривка раздърпваме тънки големи кори. За по-фини банички може да изрежем периферните ръбчета на кората, като запазваме тестото и отново използваме.
Така оформената кора за баничка напръскваме със смес от олио и разтопена мас. Наръсваме с натрошено сирене и навиваме на тънко руло, като повдигаме кърпата, кората сама се навива на руло.
Всяко руло завъртаме като охлювче и подреждаме в покрита с хартия за печене тава. Намазваме отгоре баничките с малко мазнина. Слагаме да се изпекат в предварително загрята на 180-190 градуса фурна до златиста коричка.