Домашни банички със сирене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • ЗА ТЕСТОТО
  • вода – 1 млечна кофичка хладка (към 400 – 500 мл)
  • олио – 3 супени лъжици
  • оцет – 1 супена лъжица
  • сол – 1 чаена лъжичка
  • брашно – около 1 кг (за еластично тесто)
  • ЗА ПЛЪНКА
  • мас – 1/2 ч.ч. разтопена
  • олио – 1/2 ч.ч.
  • сирене – 300 – 400 г натрошено

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Замесваме тестото, като към водата прибавяме олио, оцет, сол и с брашно замесваме еластично тесто, което намазваме с олио и оставаме за 30 минути на стайна температура да се отпусне.

От тестото правим топчета с размер малко по-големи от яйце. Всяко топче разточваме леко с диаметър, колкото малка чиния. Слагаме настрани върху набрашнена повърхност и покрити с кърпа, да не хванат коричка.

След като разточим всички кори, вземаме с много добре намаслени с олио ръце и върху голяма памучна покривка раздърпваме тънки големи кори. За по-фини банички може да изрежем периферните ръбчета на кората, като запазваме тестото и отново използваме.

Така оформената кора за баничка напръскваме със смес от олио и разтопена мас. Наръсваме с натрошено сирене и навиваме на тънко руло, като повдигаме кърпата, кората сама се навива на руло.

Всяко руло завъртаме като охлювче и подреждаме в покрита с хартия за печене тава. Намазваме отгоре баничките с малко мазнина. Слагаме да се изпекат в предварително загрята на 180-190 градуса фурна до златиста коричка.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *