НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- мас – 1 ч.ч. разтопена
- пудра захар – 2 с.л.
- бяло вино – 1/2 ч.ч.
- жълтъци – 1 бр.
- сода бикарбонат – 1 ч.л.
- ябълков оцет – 1 с.л.
- ванилия – 1 ампула есенция
- брашно – 400 г
- ПЛЪНКА
- локум – 1 кутийка
- орехи
- пудра захар – за овалване
- ванилия – 1 прахче
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа налейте разтопената мас, добавете захарта и есенцията, разбъркайте.
Прибавете жълтъка, содата, угасена в оцета и виното. Прибавете пресятото брашно на етапи, докато получите меко и нелепящо се по пръстите тесто.
Поставете тестото в торбичка, а торбичката – в хладилник за 30 минути.
След което извадете тестото и разточете на кора с дебелина 2 мм. Нарежете кората на квадрати 5х5 см с вълнообразен нож за рязане на кашкавал. В средата на всеки квадрат по диагонала поставете орехова ядка и парче локум.
Завийте локума с единия от ъглите, а после със срещуположния – като пашкул. Подредете кифличките в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Печете локумките до бледо розов цвят за около 15 минути.
Още горещи поръсете домашните локумки обилно с предварително смесените пудра захар и ванилия.