Защо да купувате питки от магазина, когато можете да направите още по-вкусни у дома? Имате нужда само от няколко съставки. И нежни пръсти, защото при оформянето им не трябва да сте много груби, за да не изстискате въздуха от тях.
Необходими продукти за домашните питки:
550 грама брашно
300 мл кисело мляко
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
масло
Начин на приготвяне:
Изсипете киселото мляко в дълбока купа, добавете захарта, солта, содата, бакпулвера и разбъркайте. Постепенно добавете брашното и замесете по-меко тесто.
Поставете тестото в найлонов плик (за фризер) и го оставете да почине в хладилника за 10 минути.
След това преместете тестото върху набрашнен работен плот, оформете форма с точилката и разрежете на 7 части. Преместете всяка част, за да оформите 7 топки.
Поставете ги в чиния и ги оставете да починат 5 минути, след което разточете всяка топка с точилка на кръг (колкото чиния). Загрейте олиото и изпържете питките на умерена температура, докато се зачервят от двете страни. Готовите питки поставяме върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Можете да ги сервирате със сирене, айвар, сметана или като сладък вариант със сладко или сметана.