Продукти:
1/2 кг брашно
200 мл. прясно мляко
1 яйце
50 мл. олио
50 г масло
20 г мая
80 г кашкавал
50 г шунка
50 г сирене
1 жълтък
1 щип. захар
1 щип. сол
Рецепта:
Прясното мляко (200 мл.) се затопля и се смесва с разбитите със захарта (1 щип.) яйце (1 бр), солта (1 щип.) и олио (50 мл.). Маята (20 г) се разтваря в малко мляко и щом шупне, се добавя към сместа.
Брашното (1/2 кг) се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче и на порции се добавя от течната смес. Омесва тесто за кифлички, което трябва да бъде меко и еластично, и се оставя да втасава, докато удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на няколко части, които се разточват на кръгли кори, с голям диаметър. Всяка от тях се нарязва на 8 парчета, подобно на пица. Намазва се с разтопеното масло (50 г) и се поръсва със смес от настърганите шунка (50 г), сирене (50 г) и кашкавал (80 г).
Парчетата тесто се завиват на руло, като се започва от широкия край, за да се получат кифлички. Отгоре се намазват с жълтък и се слагат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се около 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса или до позлатяване..