Еклери

Необходими съставки
вода – 1 ч.ч.
олио – 1/2 ч.ч.
брашно – 1 ч.ч.
яйца – 3 – 4 бр. (зависи от големината им)
прясно мляко – 1/2 л.
брашно – 5 с.л.
вода – 1/2 ч.ч.
захар – 7 – 8 с.л.
масло – 50 гр.
ванилия – 3 бр.

Начин на приготвяне
Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.

След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.

С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитите 5 пълни лъжици с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилийките. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *