ЕК предлага отваряне на границите в ЕС от следващата седмица

Европейската комисия представи днес допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници от следващата седмица. Границите в ЕС бяха затворени в средата на март като мярка срещу пандемията от COVID-19.

ЕК препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени до 15 юни, а външните европейски граници да останат затворени за пътувания по несъществени поводи до края на месеца. Според комисията засега не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света, предава Нова тв.

Комисията предлага да се създаде общ списък на „сигурните“ чужди държави, основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация. Според ЕК „сигурни“ следва да бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС.

Предлага се списъкът да бъде постоянно допълван и от него да отпадат „сигурни“ държави, където епидемичната обстановка се е влошила. Комисията предлага дори на граждани от „сигурни“ държави да бъде отказван достъп до ЕС, когато се прецени, че създават заплаха за общественото здраве.

Според ЕК е необходимо занапред пътуванията на международни студенти да бъдат възприемани като основателен повод за допускане през границите на ЕС. ЕК настоява за съгласуваност на решенията на страните от ЕС за възстановяване на консулската им дейност по света.

Комисията предлага от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване до ЕС на граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *